Росія розстрілює полонених, а світ закриває очі: заява Лубінця

Відсутність реакції на вбивства військовополонених: Лубінець звернувся до ООН і Червоного Хреста

Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, різко висловився щодо слабкої реакції міжнародної спільноти на злочини російських військ. Він згадав про останній випадок розстрілу українських захисників на Донбасі, де російські сили в черговий раз порушили Женевську конвенцію. У своєму Telegram-каналі Лубінець заявив, що Росія регулярно вчиняє воєнні злочини і закликав міжнародні організації діяти.

"Я направив листи до ООН та Червоного Хреста, щоб вони зафіксували ці порушення. На жаль, ми спостерігаємо відсутність дієвої реакції світу на вбивства військовополонених. Недопустимо, аби воєнні злочини ставали буденністю, " — наголосив він.

За інформацією Офісу Генпрокурора, новий злочин стався на початку жовтня. Російські військові під час боїв біля Селидового взяли в полон чотирьох українських нацгвардійців. Пізніше, після повернення позицій, українські сили знайшли тіла цих полонених бійців. “Коментарі” писали, що за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв - 18 жовтня 2024 року представники рф у Покровському районі захопили у полон двох українських військовослужбовців. Окупанти, які штурмували лісопосадку поблизу м. Селидове, поклали беззбройних військовополонених обличчям донизу. Вони утримували їх в такому положенні, притискаючи ногами до землі, а через деякий час розстріляли впритул з автоматичної зброї. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець відреагував на звірства росіян та зазначив, що страти військовополонених ЗСУ стали системою.