Рівненська АЕС була на межі: чого добивається РФ під час останьої атаки на АЕС

Росія навмисне провокує ядерний інцидент

Під час останніх ракетних атак Росія намагалася зупинити роботу всіх атомних електростанцій на території України, яка залишається під контролем Києва. Про це в інтерв'ю для "Главреду" розповіла Ольга Кошарна, незалежна експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки.

Експертка наголосила, що головною метою атак було припинення роботи енергоблоків, які забезпечують близько 60% виробництва електроенергії в Україні. Під час однієї з таких атак російські військові знеструмили перший, третій і четвертий енергоблоки Рівненської АЕС.

Кошарна зазначила, що російські удари спрямовувалися не безпосередньо по відкритих розподільчих пристроях АЕС, а по трансформаторах на периферії, які відповідають за передачу потужності. Це призвело до зупинки енергоблоків через знеструмлення, хоча їх не було вимкнено аварійними системами захисту, а зупинка не відбулася в проєктному режимі.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що відключення 4 блоків АЕС від мережі в Україні під час атаки РФ. Під час масованої ракетно-дронової атаки Росії на українські енергетичні об’єкти 26 серпня були тимчасово відключені чотири енергоблоки атомних електростанцій. Про це повідомляється у документі, опублікованому МАГАТЕ після отримання офіційної ноти від постійного представництва України при агентстві.

Внаслідок обстрілу о 8:58 було зупинено роботу енергоблоків 1, 3 та 4 Рівненської АЕС. Крім того, через нестабільність в національній енергосистемі, викликану російськими ударами, о 17:10 від мережі було відключено енергоблок № 3 Південноукраїнської АЕС. Також о 9:05 енергоблоки цієї станції знизили потужність до 1800 МВт.