Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ може заявити про плани окупувати Дніпро: яка подія до цього приведе
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ може заявити про плани окупувати Дніпро: яка подія до цього приведе

У разі захоплення всієї Донецької області РФ може формувати буферну зону в Дніпропетровській області і заявити про намір окупувати Дніпро

сьогодні, 09:26 comments2049
Поділіться публікацією:

Захід демонструє нерішучість у питанні підтримки України, тоді як Кремль активно зміцнює свої позиції за рахунок співпраці з авторитарними режимами, готовими допомагати Москві в обмін на фінансову підтримку. Ця допомога може включати постачання зброї, зокрема ракет і дронів-камікадзе, відзначив в колонці для "Главреду" колишній співробітник СБУ, військовий експерт Іван Ступак.

РФ може заявити про плани окупувати Дніпро: яка подія до цього приведе

Дніпро

На думку експертів, Росія навряд чи зазнає військового краху, оскільки завжди знайдуться добровольці для участі у війні. Якщо 25 тисяч доларів не є достатньою мотивацією для мобілізованих, то сума в 30 тисяч доларів, а згодом і 35 тисяч, спонукатиме нових рекрутів долучатися до армії. Подібні витрати не є проблемою для Росії, головне — щоб залишалися фінансові ресурси, підкреслив експерт.

Втім, за його словами, Кремль все ж стикається з дедалі більшими труднощами, війна в 2025 році не є його пріоритетом. Російське керівництво сподівалося, що у США на президентських виборах переможе проросійський кандидат, і до 2025 року конфлікт можна буде завершити на вигідних умовах. Тому план на продовження війни в наступному році поки що не до кінця сформований, додав Ступак.

Він припустив, що Росія вже в найближчі місяці намагатиметься знизити інтенсивність війни. За його словами, навіть серед країн БРІКС звучать заклики до Москви припинити конфлікт.

"Можливий план Москви виглядає наступним чином: максимально активізуватися в Курській області, щоб вибити звідти наші війська, паралельно просуваючись у напрямку Покровська і захоплюючи якомога більше територій у Донецькій області. Коли співпадуть просування в Курській і Донецькій областях, представники Росії вийдуть на світову арену і скажуть, що готові до перемовин. Адже доки українські війська на Курщині, росіяни не можуть говорити про умови перемовин "лише з урахуванням поточних реалій на землі". Наразі ця формула не працює, спрацює вона тільки у разі витіснення ЗСУ з Курської області", — заявив Ступак.

На його думку, серед можливих умов переговорів розглядається ситуація із Запорізькою АЕС. Можливий варіант передачі станції під контроль МАГАТЕ, з одночасним створенням 30-кілометрової демілітаризованої зони, контрольованої міжнародним поліцейським контингентом. Крім того, з’являються чутки про можливість передачі Україні частини Херсонської або Запорізької областей, але ці твердження поки що не підтверджені, додав експерт.

Загалом, каже Ступак, очікується, що цього року відбудеться активний рух у бік мирних перемовин, що може призвести до зниження інтенсивності бойових дій або навіть їхнього припинення. Втім, поки що робити конкретні прогнози зарано.

"Є великий ризик, що Росія в разі захоплення всього Донбасу спробує побудувати буферні зони в Дніпропетровській і Харківській областях. Навіть якщо росіяни зайдуть на 5-10 квадратних кілометрів до Дніпропетровської області, то Кремль уже отримає стимул говорити про те, що його війська, мовляв, хочуть тепер окупувати ще й Дніпро. Це стало б ударом і для України, адже тоді війна розширилася б уже й на Дніпропетровську область", — підкреслив Ступак.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, за яких умов ЗСУ можуть вийти із Курської області.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини