РФ "махнула рукою" на Курськ: чому Путін не захищає свої землі

Росія наразі зацікавлена в захопленні Донецької області і саме там концентрує всі свої зусилля

Російська армія підтягнула резерви до Курської області, однак їх кількість є незначною. Це свідчить про те, що російське командування не вважає ситуацію в цьому регіоні пріоритетною, оскільки їхні основні зусилля наразі зосереджені на наступальних діях на Донеччині, заявив в ефірі 24 Каналу військовий експерт, полковник ЗСУ в запасі Роман Світан.

За його словами, для Росії, яка має велику територію, втрата населених пунктів у Курській області є тимчасовою проблемою. Основний фокус країни-агресора спрямований на захоплення Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей, тоді як ситуація в Курській області для ворога менш важлива.

При цьому Світан відзначив, Росія розуміє, що Україна не зацікавлена в окупації Курської області і не має наміру знищувати Курську АЕС. Максимум, на що варто очікувати, – це порушення роботи електричних мереж у регіоні, додав експерт.

Він також підкреслив, що ЗСУ нині виконують широкий спектр завдань, включно з просуванням на територію Курської області та проведенням рейдів уздовж кордону в напрямку Москви. Подальший розвиток подій залежатиме від того, як росіяни будуть діяти в найближчому майбутньому.

"Якщо почнуть перекидати на Курщину в достатній кількості війська, зменшать тиск на східному фронті, тоді зупинять українське просування в Курській області. А якщо вони цього не зроблять, то українці будуть рухатися далі", - наголосив експерт.

Світан також зауважив, що завдяки прориву кордону на Курщині українським військам вдалося зірвати російські плани щодо наступу на місто Суми. За його словами, це можна вважати виконанням більшості завдань в межах операції на Курщині.

"Є змога перекинути наші війська в тил противника по російських територіях, знеструмити Курську АЕС, щоб не було змоги від неї живити електроенергією військові об'єкти. ЗСУ будуть рухатися далі. Для росіян будь-який вибір в цій ситуації буде негативним, а для України – позитивним", – вважає Світан.

Військовий експерт підсумував, що рішення щодо операції на Курщині було правильним, хоча й прийнятим із запізненням.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав про те, як планувалася операція в Курській області.