Головна Новини Суспільство Війна з Росією РФ готує «референдум» у двох областях: які можуть бути наслідки – як реагувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

РФ готує «референдум» у двох областях: які можуть бути наслідки – як реагувати Україні

Росія має намір за будь-яку ціну утримати захоплені українські території під своїм контролем

8 червня 2022, 13:38
Поділіться публікацією:

Росіяни фактично відкрито розпочали підготовку до референдуму на окупованих територіях Херсонської області. Те саме стосується Запорізької. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" дії країни-агресора, а також розповіли, що може протиставити цьому Україна.

РФ готує «референдум» у двох областях: які можуть бути наслідки – як реагувати Україні

Херсон. Фото: з відкритих джерел

Які б "референдуми" Росія не намагалася провести на тимчасово окупованих територіях, Україні має бути все одно

Медіаексперт, член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики (з 2015 по 2016 рр.), радник міністра оборони України (2014-2015) Тетяна Попова впевнена:

"Які б "референдуми" Росія не намагалася провести на тимчасово окупованих територіях, Україні має бути однаково. Вони можуть готувати "референдум" хоч про приєднання до Марса, до ДНР, ЛНР, Криму, Росії. До чого завгодно. Це все не має значення. Все вирішується на полі бою".

На думку Тетяни Попової, росіяни неспроста раз у раз пересувають терміни псевдореферендумів і навіть формулювання – до кого і в якому вигляді хтось приєднуватиметься (або стає черговою фейковою республікою).

"Українська армія потроху відвойовує свої території. Відповідно змінюється риторика окупантів щодо псевдореферендумів", – резюмує Тетяна Попова.

Агресор діє за старою методичкою

Експерт із конституційного права, політексперт Богдан Бондаренко зазначає, що історія з проведенням псевдореферендумів, недоопитування – стандартна тактика РФ.

"Це стосується не лише намірів у Херсонській та Запорізькій областях. І не лише щодо окупованого Криму та частини Донбасу. Таке вони провертали з окупованими територіями тієї ж Грузії, спорудивши не визнані Абхазію та Південну Осетію. А ще раніше відторгли частину Молдови, спорудивши там Придністров'я, – нагадує експерт. – Так росіяни намагаються отримати якийсь "документ" (по суті, нічого не вартий папірець), який, на їхню думку, частково легітимізує чергову окупацію".

Насправді, пояснює Богдан Бондаренко, росіянам байдуже – буде проведено референдум чи ні. Вони можуть зняти пропагандистський ролик і розповісти, що "народне волевиявлення" відбулося.

"Зрозуміло, що жодної легітимності такі псевдореферендуми не мають. І всі створені РФ анклави не визнані міжнародним співтовариством. Так само як Крим не визнаний російським. Але агресор діє за старою методичкою. І продовжить у тому самому стилі, – прогнозує експерт. – При цьому розмови про те, що чергові псевдореферендуми "ось-ось відбудуться" на окупованих росіянами українських землях тривають уже кілька місяців. Але далі розмов справа поки не пішла. Думаю, суть у тому, що вони не знають, чи здатні вони утримати контроль за цими територіями. Плюс ще не вирішили, чи варто для адміністрування захоплених територій проводити там взагалі референдуми. Адже, як показав попередній досвід, всі а-ля референдуми, проведені під керівництвом РФ на захоплених територіях (Крим, ОРДЛО, раніше – в Грузії) не були визнані світовою спільнотою. А самі ці території були приєднані до РФ".

Тож, наголошує Богдан Бондаренко, навіть якщо щось подібне росіяни спробують провести у захопленій частині Херсонської та Запорізької областей, це ніколи й ніким, окрім сателітів Москви, визнано не буде.

"Наше завдання – фіксувати всіх, так чи інакше причетних до процесу проведення псевдореферендумів, та згодом притягувати їх до відповідальності. Українські юристи та дипломати мають вести відповідну роботу. А безпосередньо вплинути на ситуацію ми зможемо, коли відновимо контроль за своїми територіями", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — РФ відводить свої війська з позицій у південному напрямку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини