Режим Лукашенка може бути причетний до збиття F-16: як це можливо

Серед версій збиття F-16 в Україні є і версія з «білоруським слідом»

Як відзначив політолог Євген Магда, серед безлічі версій втрати американського винищувача F-16 в Україні, які вже фігурують, не слід відкидати й і поки що найменш вірогідну, а саме - що цей літак могли збити російські військові з території Білорусі.

Політолог нагадав, що на білоруській території досі розміщується російський військовий контингент, оснащений, зокрема, бойовою авіацією та засобами ППО.

До того ж, каже Магда, режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка в 2023 році отримав від росіян "для самостійної експлуатації" кілька ЗРК С-400, що вважаються найбільш небезпечними для F-16.

"Для Кремля є медійно важливою історія з втратою першого українського F-16, тому ми не можемо виключати, що це саме росіяни збили наш літак, використавши білоруську територію. Втім, тут саме той випадок, коли спочатку треба дочекатись перших офіційних висновків від наших структур", - заявив Магда.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в Генштабі офіційно підтвердили інформацію, що Україна втратила винищувач F-16, який був збитий, а пілот Олексій Месь загинув. Відомо, що катастрофа сталася 26 серпня під час масованої ракетно-дронової атаки Росії. В Повітряних силах повідомили, що Олексій Месь знищив три крилаті ракети та один ударний БпЛА. Там відзначили, що загиблий пілот врятував українців від смертоносних російських ракет. На жаль, ціною власного життя.

Втім, народний депутат Мар’яна Безугла стверджує, що нібито збиття F-16 – це робота української ППО. Більше того, за її словами, через "дружній вогонь" Україна вже втратила три літаки.