Головна Новини Суспільство Війна з Росією «Рамштайн-3»: які очікування – чи можуть союзники вжити кардинальних заходів у війні проти РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

«Рамштайн-3»: які очікування – чи можуть союзники вжити кардинальних заходів у війні проти РФ

Союзників в Україні стає ще більше, але процес постачання озброєння все одно стопориться

5 червня 2022, 15:07 comments1244
Поділіться публікацією:

Міністр оборони США (глава Пентагону) Ллойд Остін повідомив, що приїде з візитом до Брюсселя для обговорення оборонних питань України. Це буде третя зустріч міністрів оборони країн НАТО та союзників у форматі "Рамштайн" (перша пройшла в німецькому Рамштайні 26 квітня очно, друга відбулася 23 травня в онлайн-форматі на рівні міністрів оборони 44 країн). Які очікування від неї? Чи можуть союзники України вдатися до кардинальних заходів з метою перемоги над Росією? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

«Рамштайн-3»: які очікування – чи можуть союзники вжити кардинальних заходів у війні проти РФ

Зустріч на базі Рамштайну у Німеччині з приводу військової підтримки України. Фото: Міноборони України

Наразі тривають консультації з низкою інших держав, яких Україна хотіла б бачити у цьому безпрецедентно потужному клубі

На думку політичного експерта, дипломата Вадима Трюхана, третя зустріч міністрів оборони держав, які фактично сформували наприкінці квітня антипутинську коаліцію, стане знаковою.

"По-перше, вона відбуватиметься у момент, коли всім стане остаточно ясно, що нацистська росія не здатна реалізовувати свої завойовницькі плани щодо України. Анонсованого кремлівськими пропагандистами захоплення Луганської і тим більше Донецької областей не сталося. І це ще в Україну не надійшло необхідної зброї від партнерів. У Харкові та на Півдні ЗСУ проводять досить успішні, хоча ще й не надто масштабні контрнаступальні операції. По-друге, на момент зустрічі вже повністю почне працювати закон про ленд-ліз – і почнуть з'являтися перші наслідки від шостого пакету санкцій ЄС. По-третє, наближатиметься збір зернових в Україні, для експорту яких на світові ринки росіяни фактично поставили глуху стіну, заблокувавши чорноморські та захопивши азовські морські порти України. Внаслідок цього загроза виникнення продовольчої кризи стала актуальною, як ніколи за останні 70 років. Всі ці фактори вплинуть на здатність держав, які вважаються членами демократичного вільного світу, зробити свій внесок у зусилля, спрямовані на протидію агресивним завойовницьким планам путінської нацистської росії", – упевнений Вадим Трюхан.

Він нагадує, що дуже мало часу минуло після другої зустрічі у форматі Рамштайн – лише три повні тижні. І, відповідно, сподіватися на якісь революційні рішення Рамштайна-3 про постачання нової зброї, після "Гарпунів" та HIMARS не доводиться.

"Водночас, – зазначає експерт, – ситуація змінюється наскільки динамічно, що про деякі довгоочікувані сюрпризи ми можемо почути. Наприклад, про постачання військових літаків. Недаремно кілька днів тому один із високопоставлених американських генералів публічно говорив про необхідність їх надання Україні. Причому як радянських МиГов, а й їхні західних сучасніших аналогів. Очевидно, мова насамперед про F-15/16. Ще однією інтригою буде кількість учасників зустрічі. На другу, нагадаю, прибуло на 5 представників іноземних держав більше, ніж на першу (44), зокрема Ірландію та Австрію. Думаю, зараз тривають напружені негласні консультації з низкою інших держав, яких Україна, США як лідер коаліції, а також інші учасники хотіли б бачити у цьому безпрецедентно потужному клубі".

Остін приїде прискорювати процес надання Україні озброєнь

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець розмірковує так:

"Перший Рамштайн високо підняв планку і задекларував певні цілі щодо військової допомоги Україні. Але ми бачимо, що ні ленд-ліз, ні інша військова допомога поки що не працюють так, як мали б. Необхідна нам зброя надходить дуже повільно та в недостатніх кількостях. Це не дозволяє нам кардинально змінити ситуацію на фронті.

Причому самі американці, ініціатори формату "Рамштайн" також зволікають із наданням нам певних систем озброєнь, наголошує експерт.

"Тому Остін приїде пришвидшувати цей процес. Особливо щодо європейців. Ми бачимо, як погано поводиться Німеччина, задекларувавши певні обсяги допомоги, але так її і не надавши. Тоді як країни, що знаходяться далеко, та сама Австралія, виконала всі свої обіцянки, передавши відповідну допомогу Україні. Думаю, США підштовхуватимуть насамперед європейців прискоритися. При цьому американцям треба починати із себе", – упевнений Тарас Березовець.

Щодо очікувань, він нагадує, що були запити з боку Києва щодо ракет класу "земля-земля", за системою "Петріот". І якщо за підсумками Рамштайну-3 вдасться досягти прогресу за цими запитами – це буде чудово.

Читайте також на порталі "Коментарі" — кого в ЄС ми вже втратили: експерти розповіли, як Україні розбудити "Стомлену" Європу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини