Головна Новини Суспільство Війна з Росією «Рамштайн-3»: коли Україна отримає обіцяну зброю – хто на Заході саботує її постачання
commentss НОВИНИ Всі новини

«Рамштайн-3»: коли Україна отримає обіцяну зброю – хто на Заході саботує її постачання

Влада України вже прямо говорить, що саме від постачання озброєнь західними союзниками тепер залежить результат війни

15 червня 2022, 11:00
Поділіться публікацією:

У Брюсселі в середу, 15 червня, збереться Контактна група по Україні (формат "Рамштайн", до якого входять міністри оборони країн НАТО та союзників). Очікується, що участь в ній візьмуть представники 50 країн. Глава Пентагону Ллойд Остін, який головуватиме на зустрічі, обіцяв визначити наступні кроки, необхідні Україні для захисту від російської агресії, повідомляє офіційний сайт Міністерства оборони США. Які очікування від третьої зустрічі у форматі Рамштайн? Чому постачання необхідного озброєння в Україну збоять? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

«Рамштайн-3»: коли Україна отримає обіцяну зброю – хто на Заході саботує її постачання

Зброя для України. Фото: з відкритих джерел

Можна прогнозувати, що буде оголошено про передачу Україні нових видів озброєння

Голова правління неурядової організації "Майдан закордонних справ", член політради парії "Сила та Честь" Олег Бєлоколос пояснює:

"Виходячи з наявної інформації, можна прогнозувати, що буде оголошено про передачу Україні нових видів озброєння, зокрема важкого, від наших країн-партнерів. Зокрема, США повідомляють, що наші військові завершують тренування щодо використання реактивних систем залпового вогню HIMARS, і незабаром ці системи вже будуть на полі бою. Учора, 14 червня, міністерша оборони Німеччини Крістін Ламбрехт також анонсувала постачання Україні самохідних гаубиць Panzerhaubitzen 2000. За її словами, незабаром завершиться навчання українських військових".

На думку експерта, твердження, що останнім часом поширені в Україні, про певні затримки із постачання нам західного озброєння, багато в чому пов'язані насамперед із недостатнім розумінням військово-технічних, специфічно-виробничих, логістичних та інших питань, пов'язаних із цією непростою тематикою.

"Все, звісно, вирішуватиметься на полі бою. Тож розраховуємо на те, що наші військові швидко опанують нові види озброєнь і в черговий раз завдадуть поразки агресору", – резюмує Олег Бєлоколос.

Дуже схоже, що є тихий саботаж з боку деяких представників Західного світу, які не хочуть затягування конфлікту

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук нагадує, що ще нещодавно в Україну йшли ешелони за допомогою. І були сподівання, що після ухвалення закону про ленд-ліз (історичний крок, на який США пішли вперше після Другої світової) – вона зросте в рази. І що буде корінний перелом у війні, оскільки нас буквально завалять озброєннями, що дозволить подолати чисельну перевагу супротивника (що має також значно більше озброєнь). Але...

"На жаль, ми бачимо, зокрема, за риторикою президента, представниками його Офісу, Міноборони (заступник міністра оборони Ганна Маляр заявила, що ми отримали лише 10% від того, що просили), що очікування, м'яко кажучи, не виправдовуються. Чому це відбувається? На мій погляд, Європа та США не змінили рішення про необхідність перемоги України у цій війні. Але змінили підходи до цієї стратегії. Враховуючи, що ситуація на фронті стає складнішою, особливо на Донбасі, де йдуть найтяжчі бої, Захід, таке враження, вирішив давати нам зброю дозовано. З розрахунком щоб ніхто не мав явної переваги. Щоб, звісно ж, не виграла Росія. Але і щоб Україна не завдала агресору нищівної поразки на полі бою. Можливо, це пов'язано з бажанням "зберегти путіну особу", "не принизити Росію" — як говорив президент Франції Макрон. Щоб та не прийшла в сказ і не підняла градус ескалації ще вище. Щоб війна не вихлюпнулася за межі України. Щоб Кремль не відкривав інших фронтів у Молдові, Прибалтиці. Така собі стратегія контрольованого хаосу, контрольованої війни", – пояснює експерт.

На його думку, таким чином Україну можуть намагатись схилити до переговорного процесу, яким завершується будь-яка війна. А цю, враховуючи глобалізацію світу, плодить нові кризи та посилює існуючі (енергетична, продуктова, загальноекономічна).

"Не виключено, що саме з цим пов'язаний потенційний візит до України, про що останнім часом багато пишуть, того ж таки Макрона в компанії з канцлером Німеччини Шольцом та прем'єр-міністром Італії Драго (або окремо). Ці європейські лідери явно намагатимуться схилити українську владу до мирних переговорів. Питання – на яких умовах, – розмірковує Микита Трачук. – Таким чином, затримка постачання озброєнь, як мені бачиться, це не тільки й не так логістика (хоч і вона теж). Дуже схоже, що є тихий саботаж з боку деяких представників Західного світу, які не хочуть затягування конфлікту. Не слід виключати, що саме з цим пов'язане гальмування постачання в Україну критично необхідних озброєнь потрібними темпами та в потрібних обсягах. Як результат, точаться важкі позиційні бої, перш за все, на Донбасі".

Експерт припускає, що без якихось різких поворотів у цій війні (наприклад, певної битви з великою кількістю жертв), без оприлюднення якихось нових військових злочинів Росії – навряд чи варто очікувати прийняття кардинальних рішень про підтримку України в рамках того ж таки "Рамштайну".

"Саме кардинальних. А так нам допомагати, звичайно, будуть. Але допомога допомоги – ворожнеча, – наголошує Микита Трачук. – Увага до нашої війни згасає… Це слід визнати. І допомогу нам надаватимуть дозовано".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні розповіли, чи залишилася у Путіна ціль захопити всю Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини