Путін сформував нову національну ідею: від яких принципів відійшов

Путін хоче жити максимально довго і померти в кріслі президента, саме це і є новою національною ідеєю в РФ

Кремлівський диктатор Володимир Путін почав війну проти України не тільки, щоб знищити її як державу, вважає політолог Вадим Денисенко. За його словами, диктатору була потрібна "маленька переможна війна", щоб повернути Росії статус "третього полюсу світу".

"Це базова причина цієї війни", - вважає експерт.

Втім, як каже експерт, після так званого "маршу Пригожина" у голові Путіна відбулися певні зміни. Він зрозумів, що еліти бояться його настільки сильно, що він може все.

"Після маршу Пригожина можна метафорично говорити, що народився новий Путін, який запропонував росіянам нову національну ідею. І ідея ця звучить так: Путін хоче жити максимально довго і померти в кріслі президента. Мова вже не йде про підручник історії чи щось інше. Головна ідея російської держави - довге і безхмарне життя Путіна", - вважає Денисенко.

За його словами, тепер Путін розуміє, що технологічно він не зможе зробити Росію третім полюсом, і тому, вся його стратегія на зовнішньому фронті зводиться до наступного: створення проблем конкурентам, яка має призвести до повернення діалогу з Росією.

"Простіше кажучи, він буде пробувати створювати проблеми в будь-якій точці світу і головне, всередині країн-конкурентів з однієї сторони, а з іншої - буде вимагати сідати з ним за стіл переговорів. І тепер найнеприємніше для нас: Путін розуміє, що розторгувати Україною він вже не може. Для початку діалогу він буде продавати Заходу міф про вплив на вісь зла. Його нинішня гра - це продаж повітря", - вважає експерт.

На його думку, Путін хоче "гарантувати" Заходу безпечність КНДР та Ірану, зрозумілі правила гри в Сахелі тощо, обмін на постійний діалог, частиною якого буде зняття санкцій.

При цьому політолог переконаний, що так звані "вежі Кремля" втратили свою першочергову суть. Раніше між вежами відбувалися цивілізовані і не дуже дискусії, в результаті яких Путін отримував одноосібне право на арбітраж, але й держава отримувала "проговорені" економічні, рідше політичні і геополітичні рішення. Зараз роль "веж Кремля" знизилася до ролі олігархату: тобто обслуговуючого персоналу, а головні рішення починають замикатися в межах відносно невеликого кола людей, які відповідають за безпеку Путіна, додав експерт.

"Наостанок варто задати самим собі питання "чи можлива табакерка"? Відповідь проста: табакерка можлива в двох випадках (таку екзотичну версію, як отруєння на замовлення інших спецслужб, я вважаю майже фантастичною, хоча Путін все робить, щоб вивести з себе всіх): стрілок одинак, як це було нещодавно з Трампом або смертельний переляк когось із надвпливових соратників Путіна. Поки це не проглядається, але й виключити неможливо", - підсумував Денисенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, як Путін хоче помститися Україні за події в Курській області.