Путін мріє розширити окупацію: у ISW зробили заяву про плани РФ

Аналітики ISW вважають, що Володимир Путін не відмовився від максималістських цілей в Україні

Західні топ-чиновники вважають, що Росія вже стратегічно програла війну в Україні. Втім, українські чиновники скептичніші і застерігають, що російський диктатор Володимир Путін і надалі прагне не просто утримати вже окуповані території, а й розширити зону окупації. Як повідомляє портал "Коментарі", про це йдеться в оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики зазначають, Путін не відмовився від своїх максималістських цілей щодо України. Кремль прагне захопити нові території України на додачу до вже окупованих.

Ця аналітична оцінка дисонує з низкою недавніх заяв західних топ-чиновників, суть яких зводиться до того, що війну Росія вже стратегічно програла.

22 грудня генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що президент Росії Володимир Путін "повністю втратив Україну" і "більше не може досягати своїх військових цілей". На його думку, це є "великою стратегічною поразкою" Кремля. Водночас, Столтенберг застеріг західних партнерів України від очікувань, що війна скоро завершиться.

Перед цим держсекретар США Ентоні Блінкен зауважив, що Росія, мовляв, вже зазнала краху у досягненні своєї головної мети – прагнення знищити Україну та повністю підкорити її собі.

У Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України з такими оцінками не погоджуються. За словами представника ГУР Вадима Скібіцького, якщо цього року Путіну не вдасться досягти певних оперативно-стратегічних завдань, він просто перенесе їх на наступний рік.

"Заява Скібіцького узгоджується з оцінкою ISW про те, що Росія продовжує переслідувати максималістські цілі Путіна в Україні та що поточний провал російських операцій в Україні досі не є остаточним", - заявили в ISW.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го.