Прогноз на тиждень: чого чекати Україні на військовому та економічному фронтах

Вся увага буде прикута до того, що відбувається на фронті, чи вдасться ЗСУ розвинути успіх

Тиждень, що минає, виявився для України досить продуктивним. Який прогноз на наступний тиждень – чого, мабуть, очікувати Україні на фронтах, включаючи економічний? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Фронт росіян у Харківській області повністю провалився

Експерт аналітичного центру Kyivstratpro Тарас Семенюк припускає, що якщо збережеться така ж динаміка контрнаступних дій ЗСУ, очевидно, що звільнення тимчасово окупованих територій відбуватиметься дуже швидко.

"Фронт росіян у Харківській області повністю провалився. Це свідчить про те, що було зроблено холодний розрахунок та чітке планування з боку Генштабу ЗСУ. І, звісно, про майстерність українських воїнів у виконанні поставлених завдань. Помножимо це ще й на патріотичний драйв. Ми знаємо, за що воюємо. На відміну від російських окупантів", – пояснює Тара Семенюк.

Саме тому, продовжує він, у російських військах зараз серйозна деморалізація, вони здають фактично без бою свої позиції.

"Активний наступ ЗСУ спостерігається також на півдні. Якщо подібні дії ми побачимо ще й на Донбасі, звільнення окупованих територій прискориться, – упевнений експерт. – При цьому треба розуміти, що динаміка просування ЗСУ залежить від постійного підживлення необхідними озброєннями та боєприпасами з боку наших західних партнерів. З жовтня має запрацювати ленд-ліз – і це постачання точно збільшиться".

Єдине, що найбільше турбує всіх – щоби звільнили більше територій та з найменшими втратами

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова акцентує, що вся Україна, затамувавши подих, у буквальному розумінні, ловить новини про кожне звільнене місто чи село, кожний повернутий метр нашої землі.

"Єдине, що найбільше турбує всіх – щоби звільнили більше територій і з найменшими втратами. До цього буде прикута увага кожного українця наступного тижня, – впевнена експерт. – Зрозуміло, що будуть новини про колаборантів, яких активно знаходять правоохоронці після зачистки, про загиблих та закатованих мирних жителів, знайдених після звільнення окупованих територій".

Тетяна Лупова впевнена, що наступного тижня саме це будуть основні теми.

Також спостерігаємо за реакцією російських пропагандистів. Меми на їхні статуси у соцмережах просто рвуть усі рейтинги", – констатує експерт.

Наступного тижня анонсовано засідання у Берліні комісії з формування умовного "плану Маршалла" щодо повоєнного відновлення України

Голова Українського аналітичного центру економіст Олександр Охріменко зазначає, що курс гривні до долара залежатиме від перемоги України на фронтах.

"Наразі на нього вже впливає ейфорія, яку відчуває населення через позитивні зведення з полів битв. Якщо успіхи продовжуватимуться, ми побачимо ревальвацію гривні. Курс знижуватиметься, виходячи з позитивних новин із фронтів. Тож дивимося, як воюють ЗСУ, підтримуємо, сподіваємось на збільшення наступальних дій", – каже експерт.

За його словами, серед позитивних подій, які анонсовані наступного тижня – засідання у Берліні комісії з формування умовного "плану Маршалла" щодо повоєнного відновлення України.

"Спільна зустріч, на якій навряд чи ухвалять якесь конкретне рішення. Але сам факт такого заходу, коли розробляється механізм післявоєнного відновлення України, безумовно, є позитивним сигналом", – каже Олександр Охріменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" - війна в Україні: як змінюється ситуація на фронті, чого чекати далі.