Про що говорить гра Кремля з залученням військових КНДР: як відреагують союзники України

Вашингтон та Берлін й далі будуть шукати можливості, як би і цей виклик проігнорувати

У світі продовжують обговорювати питання залучення Росією бійців з Північної Кореї до війни проти України. Про що говорить гра Кремля з залученням військових КНДР? Яка можлива реакцію союзників України на залучення вояк Кім Чен Ина у війну? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Росіяни хочуть посилити тиск

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу Збройних сил України Ігор Романенко в ефірі Radio NV зазначив, що залучення Росією бійців з Північної Кореї до війни проти України – не тільки питання поповнення сил ворога, а ще й пропагандистська гра Кремля.

Експерт зауважив, що росіяни неспроста заводять в Курську область північних корейців.

Ігор Романенко нагадав, що понад місяць тому росіяни почали контрнаступальні дії в Курській області, одразу по трьох напрямках – два з півночі, один з заходу.

"Вони вже зібрали угруповання більше 55 тисяч особового складу. По оцінкам західних фахівців для того, щоб почати велику операцію, треба зібрати від 80 до 120 тисяч. Вони над цим працюють", - констатував генерал-лейтенант.

Він підкреслив, що Курська операція важлива для можливих переговорів і Україні треба намагатись утримувати території РФ.

"Питання в тому, наскільки в нас вистачить ресурсів утримувати цю буферну зону для того, щоб залишати дипломатичний, я би сказав, воєнно-політичний актив в можливих майбутніх переговорах щодо зупинення ведення бойових дій з росіянами. Союзники наші знають про це, але не поспішають реалізовувати і піднімати нашу потужність до можливих переговорів, а для нас чим далі, то це стає більш принциповим. Тому вони зі свого боку працюють, а наше командування – над тим, щоб мати якісь сили, щоб протистояти на цьому напрямку", - прокоментував Романенко.

Важко спрогнозувати реакцію партнерів

Ветеран російсько-української війни Євген Дикий в ефірі "24 Каналу" зазначив, що навіть прямі докази участі військових КНДР на боці Росії в бойових діях проти української армії мало що змінять в політиці США та Німеччини щодо подальшої підтримки України.

"В мене немає відповіді, якою буде реакція партнерів. Можемо плюс-мінус щось припускати. Але поки ми бачили, що щоб не ставалось, в головах Байдена і Шольца оті потужні "червоні лінії", які вони самі собі намалювали - поки дуже слабко посувались", - прокоментував експерт.

Він висловив побоювання, що, "коли в нас з’являться перші північнокорейські полонені, то реакція буде: ну, вони ж в російській формі, вони ж оформлені як просто добровольці російської армії".

"Тут, чесно кажучи, нема в мене великого оптимізму", - підкреслив аналітик.

За його словами, ті європейські країни, які відчувають, що можуть стати наступною жертвою Росії - це балтійські країни, скандинавські, Польща - "звичайно репетуватимуть і кричатимуть, що от вже КНДР вступила у війну, то давайте ще щось для українців зробимо".

"А оті самі, хто весь час це гальмує, тобто в першу чергу, власне Білий Дім та Берлін, вони й далі будуть шукати можливості, як би і цей виклик проігнорувати", – підсумував експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - на Заході побачили перші ознаки початку Третьої світової війни в Україні.