Примусова мобілізація може зашкодити обороні: уже є сумні приклади

Примусова мобілізація може спричинити провали на фронті, як було у Вугледарі

Примусова мобілізація в Україні може мати серйозні наслідки для боєздатності військ на передовій, заявив в ефірі Апостроф TV військовий експерт Роман Світан.

За його словами, залучення на фронт людей, яких примусово мобілізували, знижує ефективність підрозділів.

Експерт відзначив, коли на передову потрапляють недостатньо підготовлені військові, це може призвести до провалів на флангах. Наприклад, за його словами, 72-а бригада, яка воювала під Вугледаром, зазнала поразки саме через те, що її фланги захищали мобілізовані ТРОшники, які не мали достатньої бойової підготовки. Воювати повинні лише професійно придатні бійці, і відбір має відбуватися серед мотивованих людей, переконаний експерт.

Світан наголосив, що примусова мобілізація не здатна підвищити мотивацію військових. На його думку, один із можливих шляхів заохочення добровольців до вступу в ЗСУ — це підвищення рівня фінансових винагород.

"Мотивуйте фінансово і тоді професіонали підуть в стрій. Усе залежить від суми. Зрозуміло, що ті 100 тисяч гривень – це трохи більше ніж 2 тисяч доларів – не мотивують нікого наразі. Тоді мотивацію треба підіймати до загальновійськових стандартів. Виконуючи задачі на лінії боєзіткнення у світі отримують від 5 до 7 тисяч доларів. Такі мотиваційні моменти треба запускати", – підкреслив Світан.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що минулого тижня працівники ТЦК влаштували масові рейди по концертам, клубам, спортзалам та торговим центрам, з перевіркою даних чоловіків. При цьому, самі військові вважають, що людей, які не хочуть воювати, на фронт не вдасться заманити ніякими "плюшками" у вигляді великих грошей чи пільг.