ППО для України: експерти озвучили, що може стати "поворотом" у війні

Якщо ми отримаємо дозвіл збивати російські літаки, які наближаються до наших кордонів - це дійсно буде поворот

Останні місяці в інформаційному полі значно активізувалися розмови про надання Україні, як додаткових систем Patriot, так і боєприпасів до них. Чи дійсно це позивний сигнал, адже Київ значно посилить захист неба? Видання "Коментарі" розбиралося в цьому питання, проаналізувавши думки експертів.

ATACMS мають летіти по території РФ

Старший аналітик "Повернись живим" Микола Бєлєсков в ефірі телемарафону заявив, що Україна наближається до показника в 7 батарей Patriot, які необхідні для гарантування безпеки.

Водночас, за словами експерта, крім самих пускових установок, виникають і питання стосовно припасів до них. Оскільки вартість одного боєприпасу до Patriot – від 2 до 4 млн доларів.

"І другий момент, який не варто забувати – це те, що однією обороною війни не виграти. Тому паралельно із питанням забезпечення ППО, українська влада і всі, хто комунікує назовні – доносять до партнерів питання про зняття обмежень на застосування ракетних озброєнь, у першу чергу балістичних ракет ATACMS. Щоб у комплексі мати змогу розв'язати проблему, наприклад, корегованих авіаційних боєприпасів", – пояснив Бєлєсков.

Експерт також прокоментував питання того, що Україна не досягла цілі, яку оголошувала на початку цього року – запрошення до членства в НАТО.

"Але ми трохи змінили фокус і говоримо про практичну допомогу – це гроші та воєнна підтримка. Щодо інших формулювань комюніке – тут залишається певна інтрига, яке з двох формулювань використають. Чи це "місток до НАТО", коли йдеться про пряму співпрацю України та НАТО тут і зараз. Чи це "Незворотний шлях до НАТО". І здається, що використають таки "Незворотний шлях до НАТО", хоча напочатку американці не хотіли цього формулювання", – додав Бєлєсков.

Обіцянки не завжди збігаються з виконанням

Військовий аналітик, співробітник СБУ (2004-2015 рр.) Іван Ступак в ефірі телеканалу "Еспресо" заявив, що Україна повинна отриманими від партнерів комплексами ППО не тільки захищатися, а й атакувати ворожу авіацію.

"Дякуємо за обіцяні комплекси ППО, але обіцянки не завжди збігаються з виконанням. Мають бути внутрішні рішення, існують бюрократичні процеси, як зняти це з озброєння, як передати, є питання навчання наших військовослужбовців. Вважаю, що все це займе мінімум півтора-два місяці, якщо все буде працювати у прискореному режимі", - зазначив Ступак.

За його словами, попри те, що зброя надається нам для оборони, нам треба не просто захищатися, а й атакувати ворога. Тому, якщо ми отримаємо дозвіл збивати російські літаки, які наближаються до наших кордонів, - це дійсно буде поворот. І це дозволить суттєво ускладнити життя російської авіації, зменшити тривалість життя російських пілотів. Тобто це серйозно допоможе, але тільки в комплексі - оборона плюс атаки у відповідь.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи дійсно Росія пробила "парасольку ППО" Києва: як це вдалося.