"Помилка Генсека": МЗС України різко відреагувала на рішення Гутерріша

У МЗС зазначили, що таке рішення підриває авторитет ООН

Міністерство закордонних справ України висловило різке невдоволення рішенням Антоніу Гутерріша, Генерального секретаря ООН, прийняти запрошення від Володимира Путіна на саміт БРІКС у Казані, замість участі у "саміті миру" в Швейцарії. Українська сторона вважає, що такий вибір шкодить іміджу ООН і підриває зусилля щодо досягнення миру.

У своєму офіційному коментарі МЗС заявило: "Генеральний секретар ООН відмовився від запрошення України на перший Глобальний саміт миру в Швейцарії. Натомість він прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє справі миру і лише шкодить репутації ООН".


Агентство Reuters нагадало, що під час Генеральної Асамблеї ООН Гутерріш обговорював можливий візит до Казані з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Проте представник ООН Фархам Хак, відповідаючи на запитання про цей візит, зазначив, що деталі подорожі будуть оголошені пізніше.

На першому саміті миру, який відбувся в Швейцарії у червні, зібралися делегати з понад 90 країн. Вони засудили вторгнення Росії та обговорювали способи припинення війни. Президент України Володимир Зеленський заявив про плани провести другий саміт до кінця року, але Росія вже висловила своє небажання брати у ньому участь. Гутерріш теж відмовився їхати на саміт, але ООН була представлена іншими делегатами, як зазначили у Reuters.

Читайте також на порталі “Коментарі” - Президент України Володимир Зеленський продовжує активно шукати міжнародну підтримку для реалізації свого плану перемоги. На Заході все більше усвідомлюють, що політика щодо України потребує оновлення. Одним із ключових кроків може стати гарантія членства України в НАТО, яка б передбачала захист за статтею 5 на тих територіях, що знаходяться під контролем Києва, повідомляє Financial Times.