Питання кордонів є другорядним: який мир для України хочуть підготувати на Заході

На Заході хочуть завершення війни дипломатичним шляхом, тому Україні дуже важливо виставляти свої вимоги

В США і Європі досі живуть страхи Третьої світової, хаосу в Росії чи підпадання РФ під повну залежність від Китаю, вважає політолог Юрій Богданов. Так само, додає він, існує небажання, щоб російські ресурси щезли з ринку, бо вважається, що зникнення з ринку російських нафти, металів чи добрив буде становити глобальну проблему. І це, каже Богданов, правда. Тому, за його словами, і живе концепція “не-поразки” Росії.

"З іншого боку, в США і Європі не хочуть поразки України. Якщо уточнювати параметри “не-поразки”, то вони виглядають приблизно так: Україна не має щезнути, втратити більшість своєї території, перетворитися на сателіта Росії. Тобто “не-поразка” України - це її існування як незалежної і дієздатної держави, але питання кордонів чи альянсів – другорядне", - відзначив Богданов.

На його думку, у підсумку у цієї війни взагалі може не бути переможців, як після Першої світової, коли всі залучені зовсім скоро опинилися в стані глибокої соціальної, економічної і політичної кризи.
Відповідно, при таких формах мислення тема необхідності домовитись про мир спливає постійно.

"Володимир Путін цією стратегічною невизначеністю користується як уміє. Його задача - пережити нашу здатність воювати. Навіть якщо його політика в перспективі кількох років веде Росію до катастрофи (а вона веде). Навіть якщо вона зробила так, що за 2,5 роки Росія практично знищила весь накопичений запас міцності СРСР (а вона знищила). Він сподівається нас пережити. Ми маємо цього не допустити. Або дочекавшись, як він впаде. Або вистрибнувши в перемовини за найкращою конʼюнктури", - говорить Богданов.

При цьому він додав, що Україні важливо формувати свою позицію щодо переговорів. Експерт вважає, що логіка “дайте нам зброю, щоб ми могли вести перемовини на адекватних умовах” - адекватна. Тобто Україна не відмовляється від перемовин, але хоче отримати можливість бути до них готовими. Те саме, каже політолог, стосується і вимоги тиску на економіку РФ.

"Підтримка проукраїнської коаліції (в тому числі завдяки демонстрації нашої дипломатичної адекватності), підтримка санкцій, тиск на економіку РФ, удари далекобійною зброєю, довгострокові гарантії можуть призвести до того, що Кремль більше не зможе продовжувати війну. Або буде вважати подальші бойові дії критичною загрозою для власного існування. Тільки це змусить Путіна чи його наступника шукати миру на українських умовах або через компромісні рішення, прийнятні для України", - відзначив Богданов.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, чи спрацює план перемоги Зеленського.