Підрахована кількість росіян, які загинули на війні в Україні: таких втрат у Росії не було 80 років

На війні в Україні Росія втратила більше своїх військових, ніж у будь-якій війні після закінчення Другої світової.

Згідно з даними Генштабу ЗСУ, Росія втратила на війні в Україні понад 550 тис. солдатів. Ці дані включають поранених та убитих. Однак, яка кількість лише загиблих російських солдатів на війні.

Два російські незалежні видання "Медіазона" і "Медуза" вказують, що станом на початок червня 2024 року на війні в Україні загинуло 106-140 тис. російських солдатів. Більшість аналізу видань ґрунтується на записах про спадщину та повідомленнях про загибель військових у соціальних мережах. Дані російських видань не враховують українців, яких Росія могла завербувати для війни з тимчасово окупованих територій, а також тих, хто отримав поранення під час бойових дій.

Цифри про втрати Росії узгоджуються з нещодавніми оцінками Франції, де заявили про 150 тис. загиблих російських солдатів, а також підрахунками BBC Russia – 113 тис. росіян.

Крім того, аналіз документів видання The Economist, які були засновані на витоку документів з міністерства оборони США вказує, що втрати Росії вбитими та пораненими оцінюються у межах 462-728 тис. солдатів РФ. Ця цифра більша ніж, кількість росіян, які брали участь у повномасштабному вторгненні в Україну у кінці лютого 2022 року.

Також The Economist підрахували, що на війні в Україні росіяни втратили близько 2% усіх чоловіків віком 20-50 років. Крім того, втрати Росії на війні в Україні стали рекордними за усі війни РФ після закінчення Другої світової війни. В Афганістані росіяни втратили 15 тис. солдатів, у чеченських війнах – 18,5 тис., а під час війни в Україні з 2014 по 2022 роки – 6 тис. У російсько-грузинській війні втрати армії РФ оцінюються менш як 100 осіб.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українські військові змогли ліквідувати рекордну кількість росіян за місяць від початку повномасштабного вторгнення.

Також "Коментарі" писали про те, що втрати Росії на війні в Україні за два тижні червня виявились більшими, ніж за 10 років війни в Афганістані.