Панич: Якщо Україна піде на мир з РФ, то потім сама перетвориться на агресора

Україні стратегічно невигідно йти на мирні домовленості з Росією, про це у Фейсбуці заявив Олексій Панич, член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу. Так може вийти, що Україна стане агресором, коли захоче повернути свої території

Як підкресли Олексій Панич, зараз знову підняли тему так званих мирних переговорів України і Росії. Про них заговорив президент Туреччини Реджеп Ердоган, а Китай відрядив свого представника у черговий "миротворчий" вояж. При цьому експерт припустив, що, очевидно, світ, керуючись різними причинами, не готовий ні до рішучої поразки Росії, ні до рішучої поразки України.

Панич вважає, що ситуація наразі виглядає не зовсім втішно для України. На його думку, у найближчій перспективі країна-агресор Росія, на жаль, матиме військову перевагу на фронті. При цьому невідомо, як надовго, з огляду на те, що ситуація із фінансовою допомогою Україні у Сполучених Штатах "зависла".

При цьому, як каже експерт, якщо все ж вдасться досягти якихось домовленостей між Україною та РФ про припинення вогню і замороженням ситуації на фронті, то це не лише легітимізує завойовані Росією території.

"А й виставить Україну, у певному сенсі, агресором, якщо колись потім вона наважиться першою порушити цю домовленість, щоби відвоювати, нарешті, окуповані Росією території",
- підкреслив експерт.

Саме тому, за його словами, тактично на теперішньому етапі війни Україні може бути вигідне перемир’я з Росією, але на стратегічному рівні, воно вкрай невигідне.

"Після "заморозки", попри всю загрозливість Росії, всі матимуть 100500 приводів "розслабитися": адже і Росія проявила, нарешті, певну "адекватність", і ситуація перестала бути настільки пекучою, щоби приділяти їй максимум сил та уваги",
- підкреслив експерт.

За його словами, зараз президент Володимир Зеленський та його радники опинилися перед складним вибором, і хочеться їм побажати мудрості.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що на думку військових, мирні домовленості з РФ зараз неможна заключати в жодному разі.