Операція в Курській області: чим розчаровані російські добровольці

За інформацією Le Monde, російських добровольців виключили з Курської операції

Більш активна у військовому відношенні ультраправа активістська група російських добровольців РДК зізналася, що Курська операція була для них неочікуваною і вони до останнього не знали, що щось планується. Як інформує портал "Коментарі", про це пише видання "Le Monde".

Зазначається, що Генштаб ЗСУ вирішив не допускати російських повстанців до найзухвалішої операції Києва за два з половиною роки.

Політик Ілля Пономарьов, який керує легіоном "Свобода Росії", і Денис Капустін "Рекс", командир Російського добровольчого корпусу (РДК), підтвердили, що їхні підрозділи були виключені зі складу сил, які вторглися у Курську область. Двоє чоловіків також підтвердили набагато більш делікатну інформацію, яка за останні тижні стала відкритою таємницею в Києві, але яку жоден офіційний представник не буде коментувати публічно: Генштаб виключив ГУР, яке координує російських повстанців і проводить власні операції на території противника, з Курської операції або принаймні з її початкової штурмової фази.

"Це було неочікувано, і нас не запрошували брати участь, хоча ми б хотіли. З нашого боку ми готуємо інші штурми, інші сюрпризи", - говорять в РДК.

Однак лідери двох російських повстанських угруповань не приховували свого захоплення успіхом українських військових у Росії, операцією, яка "перевершила всі очікування" і мала "втішний" результат. Дві групи, які брали участь у військових операціях ГУР навесні по обидва боки кордону після російського наступу, розпочатого 10 травня на північ від Харкова, все ще відчувають певну недовіру з боку українців.

Пономарьов охоче визнає дві основні перешкоди на шляху підйому російського повстання. По-перше, це кадри, логістика та безпека.

"Тільки 5% кандидатів у легіон "Свобода Росії" вдається вибратися з Росії, і то через усі фільтри українських спецслужб", - сказав він.

Друга перешкода політична і стосується не лише України.

"Нам не вистачає підтримки в Європі та США, тому що ніхто не хоче зміни режиму в Росії. Захід цього боїться", - сказав він.

Під час поїздок західними столицями Пономарьов сказав, що зустрічає "все більше і більше чиновників, які приватно зізнаються, що не вірять у припинення конфлікту без змін у Кремлі, але попереджають, що ніколи не скажуть цього публічно".

Читайте також на порталі "Коментарі" - скільки території потрібно захопити ЗСУ на Курщині: чи є у нас ще потенціал.