Операція у Курській області: у США назвали сценарії реагування РФ на ситуацію

В ISW представили 4 сценарії можливого реагування російського командування на ситуацію в Курській області

Російське військове командування спробує реалізувати низку сценаріїв для звільнення населених пунктів Курської області, які ЗСУ взяли під контроль протягом останніх днів. Як передає портал "Коментарі", таку думку дійшли американські аналітики Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті йдеться, що українська транскордонна механізована наступальна операція в Курській області, що розпочалася 6 серпня, триває в рамках українських оперативних зусиль на території Росії. Інститут вивчення війни відмовився від оцінки намірів цієї операції ЗСУ, щоб не ставити під загрозу оперативну безпеку України.

Аналітики ISW переконані, що Кремль майже напевно намагатиметься повернути під контроль захоплену українцями територію в області та зупинити просування ЗСУ вглиб Росії. В Інституті вважають, що суттєве просування українських військових стало б стратегічним ударом по багаторічним зусиллям російського диктатора Володимира Путіна, спрямованим на закріплення спадщини російської стабільності, безпеки та геополітичного відродження.

Враховуючи ситуацію та повідомлення росЗМІ, російське військове командування має низку можливих способів дій у відповідь на операцію ЗСУ в Курській області.

У ISW описали основні сценарії реагування РФ. Перший сценарій полягає в тому, що російське військове командування може використовувати призовників, прикордонників Федеральної служби безпеки (ФСБ), Росгвардії та інших нерегулярних сил, які вже розгорнуті в районі міжнародного кордону, щоб відтіснити українські війська і захиститися від їх операції в Курській області.

Другий сценарій: військове командування РФ може вирішити використовувати розгорнутий уздовж російсько-українського кордону Північне угруповання військ для реагування на український наступ.

Третій сценарій: військове командування агресора може вирішити передислокувати накопичені для запланованого настання влітку 2024 року оперативні резерви та/або відносно краще забезпечені та більш боєздатні передові підрозділи до Курської області з інших районів театру бойових дій.

Четвертий сценарій: військове командування РФ може спробувати зберегти сили, що зараз перебувають у області. Також агресор може передислокувати туди значну кількість авіації та ударних підрозділів, щоб підвищити здатність Росії відвоювати територію.

У звіті також зазначається, що відсутність узгодженої реакції Росії на українське вторгнення в Курську область та швидкість просування ЗСУ вказує на те, що українські сили "змогли досягти оперативної несподіванки вздовж кордону з Росією".

Читайте також на порталі "Коментарі" - у DeepState зняли мовчання: як РФ "втрачала" території в перший день прориву в Курській області.