Омбудсмен Лубінець розповів, коли між Україною і РФ пройде обмін в форматі "всіх на всіх"

Омбудсмен Дмитро Лубінець підкреслив, що Україна все робить для того, щоб наблизити «великі обміни»

Омбудсмен Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець висловив сумніви щодо можливості обміну полоненими у форматі "всіх на всіх" у найближчий час, попри активну операцію ЗСУ в Курській області Росії. Про це він заявив під час ефіру на "Радіо Свобода".

"Чи вірю я, що найближчим часом може відбутися обмін "всіх на всіх"? Ні, не вірю. Чи вірю я, що українська сторона робить все можливе, щоб великі обміни відбувалися? Так, цим займається велика команда Координаційного штабу, я особисто в щоденному режимі", - заявив омбудсмен.

Омбудсмен вважає, що операція ЗСУ в Курській області покращує шанси на повернення українців з Росії та тимчасово окупованих територій України. Він висловив надію на те, що ця ситуація дозволить нарешті домовитися з Росією про принципи проведення обмінів і повернення цивільних громадян.

Лубінець також не став розголошувати, чи передала Росія списки осіб, яких планує повернути в рамках обміну, посилаючись на чутливість інформації. Водночас він додав, що розуміє потребу суспільства бути поінформованим про перебіг перемовин.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в омбудсмен Дмитро Лубінець повідомив, що Росія звернулася до України із запитом щодо обміну полоненими. При цьому раніше експерти відзначали, що ЗСУ захопили у Курській області "жирні фігури", яких Росія точно захоче обміняти.

Окрім того, як розповів військовий оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, у військових, які працюють на Курщині уже закінчується синій армо-скотч. Таким чином він натякнув на те, що в полоні у ЗСУ знаходяться дуже багато російських військових. При цьому експерт відзначив, що мова йде не про сотні полонених, а тисячі. Більшість із них – російські строковики.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що йому вже представили стратегію щодо проведення обміну полоненими.