Окупанти знизили тиск у районі Бахмута – чому виникала оперативна пауза на фронті

Зниження атак з боку російських загарбників обумовлено тим, що ворог зараз більше перебуває в обороні

Судячи з оперативних зведень з фронту, останнім часом відзначається якась оперативна пауза. Росіяни не ризикують йти масово на штурм позицій ЗСУ. Також у районі Бахмута, де довгі місяці вважалося одним із найгарячіших напрямків, останні 2-3 дні окупанти менше атакують. З чим це може бути пов'язано? Як поводиться ворог? Видання "Коментарі" спробувало розібратися у цих питаннях, зібравши думки експертів.

Бахмут на 100% не захоплений і продовжує болісно тріпати ресурс окупантів

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко погоджується з тим, що кількість штурмових атак противника в районі Бахмута за останні дні трохи знизилася. Але так не можна сказати про удари артилерії. Росія продовжує масовано накривати артилерійським вогнем позиції ЗСУ. Свої думки аналітик висловив в телеграм.

"У районі Бахмута і в самому місті найбільш актуальним зараз є формат артилерійських дуелей - і з цілком об'єктивних причин: перевага зараз саме у нас у цьому питанні, ніж у окупантів. Міські ж бої зараз і справді знизили свою інтенсивність, що теж логічно", - заявив експерт.

Олександр Коваленко зазначив, що ЗСУ ще утримують під своїм контролем "вхідні ворота" до Бахмута. Воїни можуть прострілювати невелику ділянку на південному заході, якщо говорити конкретніше – трикутник на вулиці Чайковського-Корсунського, що впирається в останки "Літак".

Коваленко відзначив деяку стагнацію російських військ та активізацію ЗСУ "на полях". Водночас зниження атак з боку російських окупантів зумовлене тим, що ворог зараз більше перебуває в обороні, а атакують саме ЗСУ.

Росіяни сподівалися на наступальні дії по всій лінії фронту на Донбасі

Капітан ЗСУ Валерій Прозапас переконаний, що оперативна пауза по всій лінії фронту пов'язана з очікуванням на контрнаступ ЗСУ. Таку думку він озвучив в ефірі телеканалу "Еспресо".

Крім того, уточнив військовий, російські війська зараз в "оперативному безвиході". Окупанти були впевнені, що зможуть просувати вперед по всій лінії фронту на Донбасі. Цей план провалився. Українські захисники зуміли зруйнувати плани супротивника, хоча, треба визнати, ворог активно тиснув упродовж усієї зими, щоб прорвати оборону ЗСУ та піти масовано в атаку по всьому Донбасу.

"Основна ставка росіян була на те, що вони затягнуті час і ракетними ударами по цивільній інфраструктурі змусять нас сісти за стіл переговорів. Ця стратегія не спрацювала. Вони чудово усвідомлюють і бачать, що це їм нічого не дає. Оскільки Україна суттєво наростила свої можливості". Натомість росіяни не змогли наростити свої здібності у виробництві ракет", - підкреслив Валерій Прозапас.

Читайте також на порталі "Коментарі" - війна в Україні: чому в тилу ворога неспокійно – як це може наблизити контрнаступ.