Окупанти готуються: що означає "референдум" Донецької області – чому плани Кремля можуть провалитися

Кремль поспішає влаштувати чергову показуху, щоб виправдати своє вторгнення та окупацію частини території України

Російські окупанти призначили референдум щодо анексії РФ Донецької області на 11 вересня. Про це у своєму Телеграмі повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко. Яка ймовірність проведення такого референдуму? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Є сумніви, що 11 вересня відбудеться псевдореферендум, оскільки окупанти мають проблеми як з людьми, так і з організацією

Голова Інституту публічної політики та консалтингу (ІНПОЛІТ), політичний консультант Сергій Биков пояснює:

"Рашисти вже вкотре переносять дату свого псевдореферендуму. Причому з низки причин. Перша – люди у тимчасово окупованих територіях розуміють, що окупація – тимчасова. Незабаром повернеться українська влада і розпочнеться відновлення. Друга – українці зневажають окупантів та відмовляються співпрацювати. Навіть на день Росії у всьому окупованому Херсоні зібрали до 50 осіб на безкоштовний концерт. Навіть ув'язнені у колоніях відмовляються брати російські паспорти, не кажучи вже про звичайних жителів Херсона. Третя – окупанти не встигають підготувати інфраструктуру, щоб запрацювала окупаційна влада. Єдині, хто йде на співпрацю з росіянами – це найнижчі соціальні та кар'єрні щаблі. Тому охоронці очолюють театри, прибиральники очолюють департаменти адміністрацій, а бомжі очолюють комунальні підприємства на тимчасово захоплених територіях. Звісно, з такою якістю менеджменту збудувати стабільну систему неможливо".

Крім того, зазначає експерт, 11 вересня – це некрофільське нагадування рашистами про терористичну атаку на Світовий торговий центр у 2001 році.

"Не дивно, що представники країни-терориста вирішили проводити псевдовибори та псевдореферендуми саме у цю дату, – наголошує Сергій Биков. – Однак я сумніваюся, що 11 вересня відбудеться псевдореферендум, оскільки в окупантів проблеми як з людьми, так і з організацією. Та й наші партизани щодня проводять свої акції та наводять жах на окупантів та їхніх поплічників у тимчасово окупованих містах".

Проведення окупантами псевдореферендумів – теж військовий злочин

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень Юлія Тищенко впевнена, що Росія створює передумови для анексії новоокупованих територій.

"Раніше лунали взаємовиключні заяви і щодо виборів, і щодо референдуму, і щодо опитування. У будь-якому разі – все це юридично мізерно. Подібні кроки порушують абсолютно всі норми права та здорового глузду", – наголосила Юлія Тищенко.

Вона нагадує, що територія – окупована, громадяни там страждають від штучної гуманітаної кризи, створеної Росії, від голоду та хвороб, скоюються військові злочини.

"І проведення на цьому фоні псевдореферендумів - теж військовий злочин", - вважає аналітик.

Читайте також на порталі "Коментарі" - таким НАТО ще не бачили: експерти розповіли про підсумки першого дня саміту.