Окупанти досягли прогресу: у США розповіли про нову смертоносну зброю РФ

В ISW розповіли про погрози запусків нових авіабомб ФАБ-3000

Як повідомляє портал "Коментарі", американські аналітики Інституту вивчення війни (ISW) розповіли про загрози запусків російськими окупантами авіабомб ФАБ-3000.

Зазначається, що російські джерела поширили кадри нібито першого в історії удару ФАБ-3000 М-54 за українським дислокаційним пунктом у Липцях Харківської області, зазначивши, що бомба спричинила значні руйнування.

Аналітики звертають увагу, що російські джерела раніше високо оцінювали виробництво ФАБ-3000, але зазначали, що їхня вага та загальні розміри ускладнять доставку більшості російських тактичних літаків.

"Той факт, що російські сили з'ясували, як запускати ФАБ-3000, є значною подією і збільшить руйнівний потенціал постійних атак Росії плануючими бомбами проти українських сил та інфраструктури. Російські війська вже збільшили використання керованих та некерованих плануючих бомб проти України, зокрема у Харківській області, до руйнівного ефекту, і якщо російські війська зможуть запустити масовий залп з ФАБ-3000 (або навіть важчих керованих плануючих бомб), вони зможуть завдати ще більшої шкоди українським фронтовим позиціям та критичній інфраструктурі", - йдеться у звіті.

Крім того, наголошується, що російські мілітарні блогери зазначили, що удар 20 червня не був особливо точним, але радіус ураження ФАБ-3000 компенсує його недостатню точність, особливо якщо російські сили зможуть використати їх масштабно.

У той же час вранці 21 червня спікер Повітряних сил Збройних сил України Ілля Євлаш в ефірі телемарафону, відповідаючи на запитання про відео, яке напередодні поширили росіяни, на якому нібито на територію Харківської області скидається 3-тонна фугасна авіабомба ФАБ-3000. інформація відповідає дійсності та чи були вже випадки застосування ворогом ФАБ-3000, - зазначив, що "ми бачили це відео", але остаточно про це можна буде говорити лише тоді, коли офіційно вже вдасться зібрати уламки, хоча б ознайомитись із місцем.

Читайте також на порталі "Коментарі" - в ISW розповіли про червону лінію, яку Байден все ще боїться переступити.