Одну із категорій мобілізованих хочуть звільнити від служби: у Раді розглянуть новий законопроєкт

У Верховній Раді збираються розглянути законопроєкт, який скасує мобілізацію для чоловіків до 25 років.

Народний депутат від фракції "Голос" та секретар Комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки Роман Костенко розповів, що Верховна Рада працює над законопроєктом, який заборонить мобілізувати чоловіків віком до 25 років і пояснив, чому така мобілізація існує.

В інтерв’ю NV Романа Костенка запитали про інциденти, що в Україні можуть бути мобілізовані чоловіки до 25 років. Винятком загальних правил мобілізації в Україні від 25 стали військовозобов’язані віком від 18 до 25 років, які відслужили строкову службу або закінчили військову кафедру та отримали військовий квиток. За словами нардепа Комітет створив новий законопроєкт, який розглянуть найближчим часом та який скасовує деякі невідповідності.

Костенко розповів, що законопроєкт передбачає не лише скасує мобілізацію військовослужбовців до 25 років, але й дасть можливість піти зі служби тим, хто в такому віці перебуває в армії.

"Зараз в комітеті напрацьований законопроєкт, в понеділок ми його розглядаємо. У цьому законопроєкті буде історія заборони призову ось цих військовозобов'язаних, і норма про те, що якщо такі люди потрапили на фронт в цей період, в них буде право на звільнення. Зараз ми розглядаємо таке питання", - сказав Костенко.

Також народний депутат наголосив, що 19-річних до лав ЗСУ мобілізують за власним бажанням.

"Я думаю, що людей 19-ти років серед мобілізованих немає, тому що ця історія закінчилась якраз від 2022 року. Уже такі довідки не давали, що людина обмежена придатна в воєнний час і непридатна в мирний час. Вони видавались до 2022 року", - додав Костенко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв про головну причину, чому військовозобов'язані стають ухилянтами.

Також "Коментарі" писали, що нардеп озвучив шокуючі цифри щодо ВЛК та вказав на проблему її проходження.