Обмін українських територій на мир: президент Чехії пояснив, що він мав на увазі

Петро Павло заявив, що надія на те, що війна завершиться однозначним успіхом України за кілька тижнів або місяців, може виявитися дуже небезпечною для всіх

Президент Чехії Петро Павло не втримався від того, щоб не відреагувати на обурення Міністерства закордонних справ України після його слів, що після завершення війни Росія може зберегти тимчасовий контроль над деякими українськими територіями. Як повідомляє портал "Коментарі", Павло прояснив свою позицію, перебуваючи з візитом у Нью-Йорку, пише ČTK.

Чеський лідер уточнив, що не говорив "нічого такого, чого не говорив уже давно", і нагадав, що ще на торішній Мюнхенській конференції "застерігав від нереалістичних очікувань".

На думку чеського президента, надія на те, що війна завершиться однозначним успіхом України за кілька тижнів або місяців, може виявитися дуже небезпечною для всіх. Тому, додав він, це питання слід розглядати у світлі того, що реально можливо.

"Я ніколи не ставив під сумнів, що ми маємо підтримувати Україну у відновленні територіальної цілісності, що це кінцева мета. Ми просто маємо бути реалістичними щодо тимчасового горизонту та ціни досягнення цієї мети", – зазначив Павло.

Він додав, що перемога над Росією в Україні ціною знищення половини українського населення, мабуть, не є перемогою, якої хоче не лише Захід, а й сам Київ.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Міністерство закордонних справ України заявило, що не ухвалює жодних варіантів закінчення війни, які передбачають збереження окупованих Росією українських територій. Про це йдеться у офіційній заяві на сайті відомства.

Зокрема, в МЗС наголосили, що Україна дотримується "формули миру", що передбачає повне виведення російських військ з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Наголошуємо, що не може бути половинчастих рішень, коли йдеться про людські життя, свободу, спільні цінності, справедливість за російські злочини, відновлення міжнародного миру та безпеки. У цьому контексті тимчасові рішення не відновлять повноцінний мир, а лише відстрочать війну", - наголосили у МЗС.