Головна Новини Суспільство Війна з Росією Нове звернення Зеленського: чому Україна не впорається з агресором наодинці – що має зрозуміти Захід
commentss НОВИНИ Всі новини

Нове звернення Зеленського: чому Україна не впорається з агресором наодинці – що має зрозуміти Захід

Експерти наголошують, що для перемоги у війні проти росії слід звертатися не лише до Заходу, а також налагодити своє виробництво

15 червня 2022, 11:35
Поділіться публікацією:

Нове звернення Зеленського: чому Україна не впорається з агресором наодинці – що має зрозуміти Захід

Фото Генеральний штаб ЗСУ

У вечірньому зверненні президент Володимир Зеленський наголосив на гарячих точках (Донбас, Харківщина), проблемах з поставками в армії (мова, зокрема, про засоби індивідуального захисту), а також необхідність посилення протиракетної оборони. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" ці акценти.

Без потужного постачання озброєння з боку Заходу ми не зможемо довго протистояти РФ

Політолог, експерт Аналітичної групи Левіафан Микола Мельник вважає, що Зеленський правильно акцентує увагу на необхідності підтримки України з боку Заходу. Це, вважає він, робиться з об'єктивних та суб'єктивних причин.

"Об'єктивно – ми розуміємо, що навряд чи зможемо протистояти російській навалі без підтримки міжнародних партнерів. При цьому Зеленський максимально намагається зосередити увагу на тих чи інших промахах Заходу, а не на своїх помилках. Тому що саме за його президентства вперше з 2014 року не виконувалося оборонне замовлення, з армії почали звільнятися солдати та офіцери, які пройшли АТО (через заборону стріляти у відповідь перестали виплачувати "бойові"). Тобто перший рік правління Зеленського відбувалася своєрідна добровільна демілітаризація України", – зазначає Микола Мельник.

Водночас, продовжує він, президент абсолютно вірно вказує, що нашій країні потрібні артилерія, високоточне озброєння, ППО. Весь спектр сучасної зброї, щоб ефективно протистояти РФ. Щоб досягти паритету хоч би технологічно.

"За допомогою різних лазівок країна-агресор обходить санкції та й відкрита торгівля енергоресурсами дозволяє їй отримувати величезні кошти для продовження війни. Крім авіації, російська оборонка цілком здатна відновити ті величезні втрати, які окупанти вже зазнали в Україні. Отже – так – без потужного постачання озброєння з боку Заходу ми не зможемо довго протистояти РФ. Воювати з якою, як з'ясувалося, готові лише українці, – наголошує експерт. – І наші президент, МЗС абсолютно правильно акцентують увагу світу на тому, що саме Україна є щитом демократичного світу на шляху російської агресії. Безпекова політика щодо захисту цінностей, які Захід вважає за базові, зруйнована. Суверенітет, недоторканність кордонів, правничий та свободи громадян – Росія це попрала. Світ не знає, що з цим робити. І лише українці готові за це воювати".

Слід шукати допомоги не лише в країн Заходу

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв погоджується з тим, що ключова проблема України була і є – система протиповітряної оборони (ППО). Яка б дозволяла максимально ефективно закрити наше небо від ракетних ударів з боку агресора.

"Ситуація складна – і рішення слід шукати не лише у допомозі із боку країн Заходу. Є сенс активізувати переговори із нашими Південно-Східними партнерами. Насамперед – з Японією та Південною Кореєю. Можливо, треба пошукати підходи до Китаю", – вважає експерт.

Крім того, на думку Руслана Бізяєва, необхідно перенести виробництво наших ПТРК (протитанковий ракетний комплекс), насамперед, "Стугна", до країн східної та південно-східної Європи. У ті самі Польщі, Румунії.

"Конфлікт, на жаль, перейшов у довготривалий. А те, що відбувається на полі бою, – це трансформація політичної ситуації. З одного боку, треба апелювати до суспільної думки провідних світових держав (лідери яких до нього дослухаються). Щоби політики відповідали рівню громадської підтримки України. З іншого боку – розгортати своє виробництво, але за межами нашої країни (з огляду на небезпеку завдання росіянами ракетних ударів по всій українській території)", – резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерт пояснив, чому швидкого прориву на підступах до Херсона не буде.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

15 червня 2022, 11:34

Настав час зрозуміти, що перевага Імперії - вони завжди на крок попереду. Тактика УПА-талібану - вікова класика: засісти у схронах на Азовсталі під прикриттям цивільних. Воювати бравими відосиками де 90% російська лайка. Вони навіть не здатні опанувати українську, англійську, або ще якусь лайку. Православний "русский мир" на віки. Шукайте шляхи, йдіть на Москву. Досить сидіти на потоках.


Новини