Не зʼявився до ТЦК по повістці через весілля та народження дитини: що вирішив суд

Одруження та народження дитини не є підставами для відстрочки від мобілізації в Україні.

Нововолинський міський суд засудив місцевого жителя до трьох років позбавлення волі за ухилення від мобілізації в Україні. Уродженець Нововолинська Іван К., не з’явився у військкомат після отримання повістки, посилаючись на особисті причини – весілля та народження дитини.

Згідно з матеріалами суду, ще у 2018 році Івана К. було визнано придатним до проходження військової служби. 26 жовтня 2022 року він особисто отримав повістку, яка зобов'язувала його з'явитися через два дні до ТЦК для подальшої служби. Однак до військкомату чоловік не прийшов.

Обвинувачений свою провину не визнав, стверджуючи, що просив відстрочку через вагітність нареченої. За словами Івана К., весілля відбулося 29 жовтня, а після цього він подав до військкомату свідоцтво про одруження. Він також пояснив, що за кілька днів до весілля з'явився в територіальний центр комплектування, щоб взяти документи та здійснити процедуру укладення шлюбу.

Втім, суд не визнав такі причини поважними. Представники ТЦК зазначили, що одруження та народження дитини не є підставами для відстрочки під час мобілізації в Україні.

На основі зібраних доказів суд кваліфікував дії чоловіка за статтею 336 Кримінального кодексу України, що передбачає покарання за ухилення від мобілізації. Чоловіка було визнано винним і засуджено до трьох років позбавлення волі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що чоловік відмовився йти в армію через релігійні погляди. Суд оголосив вирок у цій справі.

Також "Коментарі" писали про заяву начальника Одеського ТЦК щодо процесу "бусифікації" під час проведення мобілізації в Україні.