Не лише F-16: Умєров назвав нові типи винищувачів, які може отримати Україна

Крім F-16, Україна хоче отримати щонайменше ще три типи західних винищувачів.

Міністр оборони Рустем Умєров розповів, що Україна постійно веде переговори з західними партнерами щодо нових типів винищувачів, які б змогли використовуватись на війні в Україні. За словами Умєрова, Україна хоче створити перевагу у небі над РФ.

Попри те, що Україна отримала влітку перші винищувачі F-16, їх кількість недостатня, щоб отримати перевагу у повітрі над ворогом. Як наслідок міністр оборони Рустем Умєров в інтерв’ю на телеканалі "Рада" розповів, що Україна крім отриманих F-16 та домовленість про передачу винищувачів Mirage веде переговори з іншими партнерами щодо нових типів бойових літаків.

"Вже є домовленості про передачу F-16 та Mirage. Тривають переговори щодо винищувачів Gripen і Eurofighter Typhoon. Скоро будуть результати, які ми зможемо анонсувати", - сказав Умєров.

За словами міністра, Росія у рази перевищує за кількістю літаків Україну. Росія використовує до 300 своїх літаків та гелікоптерів проти десятків українських. Тому, Умєров наголосив на необхідності масштабувати можливості України.

"Минулий рік ми фокусувалися на тренуванні пілотів, отриманні платформ і розбудові інфраструктури. Цьогоріч ми працюємо над тим, щоб досягти переваги у небі", – додав Умєров.

Крім винищувачів F-16 Україна також отримає французькі Mirage 2000. Про передачу неназваної кількості винищувачів повідомив президент Франції Еммануель Макрон у червні 2024 року. Також Україна розглядає й інші типи винищувачів. Saab JAS 39 Gripen – це шведський багатоцільовий винищувач, розроблений для різноманітних бойових завдань. Eurofighter Typhoon - європейський винищувач четвертого покоління, спроєктований для виконання як повітряних, так і наземних завдань.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв у чому фішка винищувачів з Франції Mirage 2000.

Також "Коментарі" писали про заяву Зеленського, який повідомив, що в Україні буде більше західних винищувачів.