Названо перші цілі для F-16: як будуть використовувати літаки і чи відправлять на фронт

Перші американські винищувачі спершу використовуватимуть для посилення протиповітряної оборони над заходом і центром держави

Перші американські винищувачі F-16 таки прибули в Україну. Як припустив у Телеграмі військовий експерт Олександр Мусієнко, найбільш вірогідно, що на першому етапі ці літаки не будуть приймати участі у бойових діях на фронті.

"Вони будуть застосовуватися саме для протиповітряної оборони, для її посилення над заходом, центром нашої держави. Це дуже актуально, тому що ці літаки можуть приземлити велику кількість потенційних ворожих цілей", - відзначив Мусієнко.

А ось на другому етапі, каже експерт, F-16, ймовірно, будуть використовувати для того, щоб уже завдавати ударів по наземним цілям і використовуватимуть вони для цього керовані авіабомби такі як, наприклад, JDAM.

Разом з тим, авіаексперт, провідний науковий співробітник Державного музею авіації Валерій Романенко в інтерв’ю Radio NV припустив, що винищувачами будуть "нарізані зони", в яких вони вільно будуть працювати, де не будуть працювати зенітно-ракетні комплекси.

"Інколи система "свій-чужий" дає збій, щоб, Боже борони, не збити власний винищувач", – сказав експерт.

На його думку, саме в таких зонах американські винищувачі збиватимуть російські крилаті ракети з допомогою старих ракет АІM-9М, бо їх використовувати вигідно в силу їх ціни.

"Стара ракета АІM-9М коштує десь 300 тисяч доларів, а нова – АІM-9Х (та сама ракета з іншим індексом і геть перепрацьована) вже коштує до 900 тисяч доларів. А ракета б'є дуже легкий до знищення об'єкт. Винищувач зможе збивати її з гармати, зможе збивати її і старими ракетами", – пояснив Романенко.

Окрім того, експерт припустив, що американські винищувачі, які прибули в Україні, зможуть також збивати цілі під час атак безпілотників.

"На борту F-16 понад 600 снарядів є невеликого калібру. І там дуже точний радар, який дозволяє, не підходячи близько, з відповідного ракурсу дати коротку чергу і влучити нею", – повідомив Романенко.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що перші винищувачів F-16 нарешті прибули в Україну.