Головна Новини Суспільство Війна з Росією Навіщо Ердогану переговори Зеленського та Путіна – чи є шанс, що вони відбудуться
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Ердогану переговори Зеленського та Путіна – чи є шанс, що вони відбудуться

Туреччина пропонує провести у Стамбулі зустріч Росії, України та ООН

31 травня 2022, 12:15
Поділіться публікацією:

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у понеділок, 30 травня, провів телефонні переговори спочатку з президентом Росії Володимиром Путіним, а потім із президентом України Володимиром Зеленським. Що можна сказати за відомими на даний момент підсумками? Яка можливість зрушень в переговорному треку? Портал "Коментарі" розібрався у ситуації разом із експертами.

Навіщо Ердогану переговори Зеленського та Путіна – чи є шанс, що вони відбудуться

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Спочатку було багато надій на те, що за посередництва Туреччини вдасться налагодити конструктивний діалог між Києвом та Москвою

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник наголошує, що Туреччина продовжує боротися за роль головного посередника у врегулюванні ситуації після російського повномасштабного вторгнення в Україну. За його словами, Анкара бачить у цьому ключ до збільшення свого геополітичного впливу в Північному Причорномор'ї, для вирішення своїх проблем із РФ у Сирії, Лівії, інших зонах конкуренції та конфлікту.

"Також Туреччина вважає, що її вплив та зв'язки як з Росією, так і з Україною могли б допомогти їй виступати у новій ролі – одного з геополітичних арбітрів у сучасному світі. Саме тому вона, незважаючи на складність ситуації, продовжує регулярно генерувати ініціативи, спрямовані на мирне врегулювання, встановлення діалогу між сторонами, на зрушення хоча б у знятті блокади з українських портів, – пояснює директор УІП. – Спочатку було багато надій на те, що за посередництва Туреччини вдасться налагодити конструктивний діалог між Києвом та Москвою. Та сама знаменита зустріч у Стамбулі. Але потім настало розчарування та констатація, що успіхів поки що немає. Тепер бачимо нові зусилля Ердогана у пошуку комунікацій між Україною та Росією. І це на тлі того, що інші глобальні держави та союзи – США, Китай, ЄС, ООН – фактично не діють у пошуку дипломатичного вирішення конфлікту".

Сьогодні, продовжує Руслан Бортник, саме Туреччина намагається відновити політичні переговори між Україною та Росією, які близько місяця перебувають у замороженому стані.

"Після Стамбульської пропозиції України та контрпропозиції Росії діалог фактично не ведеться, – нагадує політолог. – Усі переговори звелися на рівень технічних консультацій. Коли сторони вже не шукають політичного балансу, а намагаються деталізувати якісь позиції опонента, щоб у майбутньому це використати".

У Ердогана, вважає Руслан Бортник, зараз низка цілей.

По-перше – повернути Україну та РФ за стіл переговорів. Організувати чергову зустріч делегацій.

"Не можна виключати, що така зустріч відбудеться упродовж тижня-двох. Так само, як її місцем знову буде Стамбул", – каже експерт.

По-друге, спроба знизити напругу в акваторії Чорного моря, яка є важливою зоною і для самої Туреччини. Звідси – спроба досягти домовленості про розблокування українських портів.

"Звідси випливає третя мета – із розряду тих, що зараз лобіюють глобальні політичні та фінансові кола. А саме – забезпечити експорт української продукції (насамперед – зерно) на світові ринки. Відсутність цієї продукції, з урахуванням того, що й інші країни притримують свою подібну, може призвести до зростання цін, голоду, політичної дестабілізації, хвиль біженців з Африки та Близького Сходу, – зазначає Руслан Бортник. – Якщо політичні переговори поки що неясні, то розблокування портів в обмін на зняття обмеження щодо російської торгівлі – цілком можливий сценарій. Як і "хлібне перемир'я". Але ясність тут настане у найближчі два тижні".

Ердоган має амбіції бути найвпливовішим представником ісламу у світовій політиці

Директор Інституту світової політики Євген Магда нагадує, що Туреччина має гарні відносини як з Україною, так і з Росією. Відповідно, посередницька роль їй дається цілком органічно.

"Туреччина не приєдналася до санкцій проти РФ. Дозволяє росіянам прилітати на турецькі курорти, використовувати свій повітряний простір літакам країни-агресора, – зазначає експерт. – Як на мене, для Ердогана посередництво у вирішенні російсько-української війни – це ще й питання власного іміджу. І тут йому слід дивитися не лише на товарообіг із РФ, а й на мільйони кримських татар, які мешкають на території Туреччини і, відповідно, є частиною електорату".

Саме тому, пояснює Євген Магда, турецький лідер маневрує. Причому робить це у властивій йому манері.

"Спочатку він поставив високу планку, кажучи про проведення тристоронніх телефонних переговорів. Потім з'ясовується, що цього не вдалося – і довелося розмовляти із Путіним та Зеленським по черзі... Нагадаю читачам "Коментарів" ще такий факт. Хоча Туреччина є членом НАТО, Ердоган, на відміну від європейських політиків – лідерів країн-членів Альянсу, думає про власний імідж ще й у країнах ісламу. Він має амбіції бути найвпливовішим представником ісламу у світовій політиці. І посередництво у зупинці російсько-української війни, на його думку, теж має сприяти цьому", – констатує Євген Магда.

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Пентагоні розповіли, коли чекають на визначальні бої в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини