Наступ РФ на Харків: росіяни дізналися головну проблему України

Росіяни намагаються розтягнути фронт, щоб виснажити українські сили

Російські війська продовжують просуватися у Харківській області, захопивши низку невеликих населених пунктів уздовж кордону та змусивши українські війська відступити з деяких позицій. Як передає портал "Коментарі", про це пише The New York Times.

Видання зазначає, що українські війська, які поступаються російській армії за чисельністю та озброєнням, і без того не справляються з обороною 1000-кілометрового фронту, що проходить від півдня Харкова до Херсона. І, на думку військових експертів, відкривши новий фронт на північ від Харкова, російська армія прагне ще більше розтягнути українські лінії та полегшити прорив на певних ділянках.

"Росіяни, як і багато аналітиків, зрозуміли, що головна вада, від якої зараз страждає Україна, - це людські ресурси. Розтягуючи лінію фронту, ви збільшуєте шанси на прорив", - говорить Франц-Стефан Гаді, військовий аналітик з Відня.

Як зазначають експерти, безпосередньою метою нового російського наступу було змусити українську армію відвести війська, які украй необхідні на південь від Харкова, особливо в районі міста Часів Яр. Російські війська штурмують це місто вже кілька тижнів. І у разі його захоплення кілька міст, які мають вирішальне значення для логістики українських військ на східному фронті, опиняться на лінії вогню Москви.

Військові аналітики також вважають, що росіяни не лише намагаються відвернути нечисленні українські війська від бойових дій на сході України, а й намагаються створити буферну зону вздовж кордону, щоб утруднити українським військам артилерійські обстріли території Росії. Вони також можуть намагатися підійти досить близько до Харкова, щоб обстріляти його та посіяти паніку, як вони робили у перші дні війни у 2022 році, кажуть аналітики.

Читайте також на порталі "Коментарі" - війна в Україні: про що говорить ситуація на фронтах, які варіанти проглядаються.