Наступ на Сумщину: чи готується РФ та скільки їй треба часу

Сьогодні у Росії немає сил для операції в Сумській області, але поповнити свої війська вона може за короткий термін, вважає Світан.

Керівник ГУР Міноборони Кирило Буданов раніше припускав, що окупаційне російське угрупування може розпочати наступальні дії на території Сумської області. Така загроза є реальною, проте кількість сил і засобів противника неподалік Сумської області, недостатньо для початку проведення таких операцій, як на півночі Харківщини. Про це висловився полковник запасу, військовий експерт Роман Світан.

Відповідаючи на запитання Главреду він припускає, що коли загарбники перекинуть на Сумщину частину резерву з Харківського напрямку, то матимуть можливість просунутись на 3-4 кілометри - до другої лінії оборони.

"Три-чотири кілометри - мінімальна відстань від кордону, а є ще й позиції, які розташовані глибше. Ближче до кордону не можна було будувати лінію оборони через постійні обстріли дронами та артилерією. Росіяни не давали цього робити. Тому лінію оборони довелося будувати в глибині нашої території. "Сіра зона" - якраз між кордоном і лінією оборони. Її протяжність становить близько 10-12 км", - наголосив Світан.

Військовий каже, що ворог однозначно буде рухатись до "сірої зони".

"Вони можуть зайти в Сумську область так само, як і на північ Харківщини, якщо перекинуть туди достатню кількість сил і засобів. Якби у противника в районі Сум були необхідні сили, він почав би реалізацію своїх планів паралельно з харківською операцією. Адже з точки зору військової логіки йому вигідно створити "гарячу точку" десь ще", - зазначив експерт.

Військовий ще наголосив, що станом на тепер в РФ нема сил для наступу на території Сумської області. Але поповнити своє угрупування до такої ж кількості, як під Харковом, загарбник може в термін до одного тижня.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Жорін насторожив заявою про ситуацію довкола Сум і попередив про важке літо