Настав час росіянам готуватися до загальної мобілізації - що сталося

На найближчі кілька тижнів Росія має ресурс для війни, проте з урахуванням ситуації на фронті цього вистачить ненадовго

Незважаючи на величезні втрати російської армії в Україні, Кремль, маючи великий мобілізаційний ресурс та підтримку серед росіян продовження військових дій, і надалі затягуватиме війну. До такої думки сходяться багато військових та політичних експертів, як на Заході, так і в Україні. Чи може Путін зважитись на оголошення загальної мобілізації в РФ? Як допоможуть режиму нові законодавчі зміни в РФ? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Якщо не відбудеться будь-яких різких змін ситуації, оголошення мобілізації очікується вже восени

Російський опозиціонер і правозахисник Володимир Осєчкін в інтерв'ю журналістці Юлії Латиніній висловив думку, що прихована мобілізація в Росії вже не дає того ефекту, як раніше, бо втрати на фронті в РФ дуже великі. Тому є велика ймовірність, що на осінь Кремль таки оголосить загальну мобілізацію в Росії.

"Є кілька сформованих нових дивізій, які вони кидають у зону бойових дій. І вони на них роблять серйозну ставку. Вони їх добре екіпірували, озброїли, зібрали велику кількість найманців під ці прапори", - заявив експерт.

За його словами, держкорпорації, які формують свої підрозділи для відправки на війну, доплачують до виплат від Міноборони РФ таку саму суму. Водночас солдатам можуть виплачувати наперед суму за півроку служби одночасно.

"Вони намагалися використати величезну кількість цих плюшок, щоб заманити людей, відправляючи їх на забій", - зазначив Володимир Осєчкін, наголошуючи, що цього ресурсу вистачить ненадовго.

Експерт наголосив, що Міноборони вже втратило на війні в Україні найбільш професійних військових. А з огляду на те, яку зброю отримали і продовжує отримувати Україна від Заходу, втрат у російських військах буде ще більшою.

Російській владі необхідно поповнювати ті втрати, які зазнає армія

Адвокат Микола Полозов в ефірі загальнонаціонального телемарафону розповів, що яскравим показником того, що для війни в РФ не вистачає людей, є закон Держдуми РФ про підвищення призовного віку до 30 років без перехідного періоду, а також рішення про те, щоб у десять разів підвищити штраф за неприбуття до військкомату.

"Цей законопроект свідчить про те, що російській владі необхідно поповнювати ті втрати, які зазнає армія, зазнають інші підрозділи під час війни з Україною. Спочатку пропонували, що підвищать вік граничний до 30, а вік призову - з 18 до 21. Потім підвищили до 30, нижній кордон — це 5%", - говорить адвокат.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому цьогорічна війна точно не закінчиться – чим відповісти РФ на кроки з мобілізації.