На Заході розповіли, що можуть принести F-16 Україні

Очікується, що винищувачі незабаром почнуть здійснювати бойові польоти в українському небі

Швидше за все винищувачі F-16 в Україні виконуватимуть три основні завдання: перехоплювати російські ракети та безпілотники, які безжально бомбардували Україну; придушувати системи ППО супротивника; завдавати ударів по позиціях російських військ та складів боєприпасів ракетами класу "повітря-земля". Як передає портал "Коментарі", про це пише Associated Press, цитуючи представника Центру аналізу європейської політики у Вашингтоні Федеріко Борсарі.

"Вони (винищувачі – ред.) зможуть вплинути на певну динаміку війни", - каже Борсарі.

Зазначається, що багато інформації про розгортання F-16 засекречено, включаючи те, що західні уряди дозволяють їм вражати і яку зброю надішлють з літаком.

Журналісти припускають, що F-16 можуть нести поставлені Британією крилаті ракети повітряного базування Storm Shadow з радіусом дії понад 250 кілометрів, потенційно вражаючи цілі в Росії. Вони також можуть отримати ракети "повітря-повітря" великої дальності, які загрожуватимуть російським бомбардувальникам та винищувачам. Удосконалені радари літака дозволять українським пілотам вказувати цілі на більшій відстані, ніж на своїх МіГ-29, Су-27 та Су-24.

Контроль за небом є важливою частиною наземної кампанії війни, оскільки літаки прикривають сухопутні війська. Але підтримка пересування українських військ на лінії фронту може бути надто ризикованою для F-16 з огляду на складні системи ППО Росії.

Принаймні винищувачі можуть вплинути на російських пілотів і підняти моральний дух українців, які борються проти сил Кремля.

Читайте також на порталі "Коментарі" - поки всі лише натякають, глава МЗС Литви дав пряму відповідь, чи F-16 справді вже в Україні.