На Заході озвучили прогноз: що буде з допомогою Україні від ключових західних партнерів

Без нових пакетів допомоги США військова допомога може знизитись приблизно до 34 мільярдів євро, тоді як фінансова допомога впаде приблизно до 46 мільярдів євро

Аналітики Кільського інституту світової економіки не виключають, що допомога Україні від основних партнерів із 2025 року може суттєво скоротитися. Як передає портал "Коментарі", такий прогноз вони зробили у черговому дослідженні Ukraine Support Tracker, представленому широкому загалу 10 жовтня, пише Укрінформ.

"Україна переживає невизначені часи щодо подальшої підтримки західних союзників. Другий термін Дональда Трампа на посаді президента США або використання нових схем кредитування, таких як запропоновані заморожені російські активи або внески НАТО як заміна європейської допомоги, можуть серйозно підірвати Україну", - йдеться в аналізі.

У той же час, констатують аналітики, у літні місяці цього року допомога збільшилася порівняно з весною, головним чином завдяки коштам, спрямованим на стабілізацію економічної ситуації в Україні.

Загалом Україна отримала близько 14,6 мільярда євро допомоги від західних країн-донорів упродовж липня та серпня. У липні більшість допомоги на загальну суму 5,5 мільярда євро мала військовий характер. У серпні навпаки було виділено 7,9 млрд. євро на фінансову допомогу для економічної стабілізації та реконструкції.

Говорячи про основні ризики можливого зниження рівня допомоги наступного року, кільські експерти називають можливу перемогу Дональда Трампа на виборах президента США, який може відмовитись підтримувати курс нинішньої Адміністрації США, пропонуючи Конгресу більше не затверджувати пакети допомоги.

Експерт зазначають, що також насторожує той факт, що Німеччина оголосила про скорочення своїх бюджетних асигнувань на військову допомогу Києву вдвічі, а інші європейські донори можуть піти таким самим шляхом.

Якщо західні партнери збережуть поточний рівень зусиль, загальна допомога наступного року становитиме трохи більше 100 мільярдів євро, з яких майже 59 мільярдів євро буде військовою допомогою та 54 мільярди євро фінансовою підтримкою.

Читайте на порталі "Коментарі" - Україна готова припинити бойові дії вздовж фронту: що хоче в обмін.