На Заході назвали сюрприз літа, який продемонструвала Україна: проте це не змінило хід війни

Блискавичне вторгнення України в Росію не змінило хід війни, але політично мало значний вплив

Блискавичний прорив України до Росії мав на меті змусити Москву припинити агресію. Проте цей трюк хоча й зруйнував уявлення про безвихідь, але не змінив хід війни. Так відбулося ще й через те, що політика Заходу дозволяє Україні вести війну, але не вигравати її чи виживати після неї. Як інформує портал "Коментарі", про це пише видання "Le Monde".

Зазначається, що у похмурій і смертоносній війні, яка загрожувала зайти в глухий кут, українські війська 6 серпня розпочали операцію, якої ніхто, і тим більше російський агресор, не очікував: вторгнення на територію загарбника.

Здивований зухвалістю маневру, Кремль став свідком капітуляції сотень своїх призовників – принаймні тих, хто ще живий – які мали охороняти кордон, евакуювали 200 000 мирних жителів і спостерігали за просуванням української армії. Майже місяць потому київські війська все ще у Курській області, де контролюють близько 1200 квадратних кілометрів російської території.

"Чи змінив цей переворот хід війни? Військово - ні. Водночас російські війська продовжували просуватися на схід України. Стратегічне місто Покровськ ось-ось впаде, його населення евакуюють. Фронт знову руйнується, ще швидше, ніж під Бахмутом і Авдіївкою", - йдеться в матеріалі.

Замість того, щоб розпочати повномасштабний контрнаступ, щоб відбити українське вторгнення, Володимир Путін віддав перевагу криваво помститися ракетним залпом по кількох українських містах.

Проте з політичного погляду наступ України має переваги. Після провалу контрнаступу у 2023 році, який був настільки широко розголошений, що росіяни мали достатньо часу, щоб підготуватися до нього, це несподіване вторгнення підвищило український моральний дух і розвіяло ідею повного глухого кута. Українська армія повернула ініціативу. Це ще раз виявило вразливі місця російської розвідки.

Наступ України також суперечить легенді про невичерпну російську силу. І хоча Києву байдуже до російських територій, захоплених його військами після 6 серпня, оскільки, на відміну від Росії, Україна не проводить загарбницьку стратегію, це завоювання все одно може мати вагу в переговорах.

Читайте також на порталі "Коментарі" - скільки військ РФ довелося перекинути з України до Курської області: відповідь Зеленського.