На Заході говорять про дві проблеми в ЗСУ: не рятує навіть пришвидшення мобілізації

Деякі офіцери та солдати намагаються шукати тилові посади, щоб не повертатися на фронт

Як передає портал "Коментарі", журналісти "CNN" поспілкувався з командирами та офіцерами ЗСУ, які донедавна воювали або керували підрозділами на "передку". Усі вони зазначили, що дезертирство та непокора стають широко поширеною проблемою в армії, особливо серед новобранців.

"Не всі мобілізовані залишають свої позиції, але більшість. Коли сюди приходять нові хлопці, вони бачать, як це важко. Вони бачать багато ворожих безпілотників, артилерії та мінометів. Вони їдуть на позиції один раз і якщо виживають, то не повертаються. Вони або залишають свої позиції, або відмовляються йти в бій, або намагаються знайти спосіб покинути армію", - розповів один з командирів підрозділу, який зараз воює в Покровську.

На відміну від тих, хто раніше пішов добровольцем на війну, багато новобранців не мали вибору щодо участі у конфлікті. Їх призвали після того, як навесні в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію, і вони не можуть виїхати за кордон легально.

Проте проблеми з дисципліною явно почалися задовго до цього. Минулої зими та весни Україна пережила надзвичайно важкий період. Багатомісячна затримка в отриманні військової допомоги США в країні призвела до критичної нестачі боєприпасів і значного падіння морального духу.

Кілька солдатів тоді розповіли CNN, що вони часто опинялися на хорошій позиції, маючи чіткий огляд ворога, що наближається, і не мали артилерійських снарядів для вогню. Дехто говорив про почуття провини за те, що не міг забезпечити належне прикриття піхотних підрозділів.

Автори матеріалу зазначають, оскільки ситуація на полі бою погіршувалася, все більше військ почало здаватися. Лише за перші чотири місяці 2024 року прокуратура порушила кримінальні провадження проти майже 19 тисяч військових, які або залишили свої посади, або дезертирували. Понад мільйон українців служать у силових структурах оборони та безпеки країни, хоча це число включає всіх, включно з людьми, які працюють в офісах далеко від лінії фронту.

Це приголомшлива і, швидше за все, неповна цифра. Кілька командирів розповіли CNN, що багато офіцерів не повідомляли б про дезертирство, сподіваючись переконати особовий склад повернутися добровільно без покарання. Такий підхід став настільки поширеним, що в Україні змінили законодавство, декриміналізували дезертирство та самовільний прогул, якщо вони вчинені вперше.

Читайте також на порталі "Коментарі" - місяць Курській операції ЗСУ: чи досягнуті цілі, що далі.