На Заході дали прогноз, чи можливе повернення Криму в найближчій перспективі

За інформацією Business Insider, Україна витіснила флот РФ із Криму, але повернути півострів буде складно

Незважаючи на труднощі на полі бою, з якими стикається Україна, деякі експерти вважають, що вона може повернути Крим, маючи достатньо зброї, військ та часу. Для цього потрібно перетнути Перекопський перешийок, що відокремлює Крим від материкової України, або перетнути Сиваш. Як передає портал "Коментарі", про це пише "Business Insider".

ЗМІ зазначає, перш ніж говорити про просування до Криму Україні сналу потрібно виконати завдання щодо прориву лінії Суровікіна – складну систему оборонних укріплень та перешкод на півдні та сході, через яку Україна ніколи не проривалася.

Як зазначив засновник німецького аналітичного центру European Resilience Initiative Cente Сергій Сумлєнний, питання зараз полягає в тому, "коли Україна накопичить стільки вогневої могутності, не лише артилерії, а й авіації, щоб їм удалося прорвати ці оборонні лінії і потім досягти оперативного простору" Криму.

Якщо українські солдати справді дістануться Криму, сказав Сумлєнний, вони зможуть знищити Керченський міст і останню поромну переправу через Азовське море, відрізавши всі шляхи постачання Росії на півострів і ізолювавши російські сили.

Експерт додав, що Крим історично був уразливий для наступів.

"В історії немає жодного випадку, коли хтось міг би захистити Крим від нападу", - сказав він.

Наприклад, 1921 року Червона Армія Радянського Союзу розгромила білогвардійців і взяла під контроль півострів, а 1941 року країни Осі вторглися до Радянського Союзу під час операції "Барбаросса", а їх сухопутні війська взяли в облогу Севастополь.

"Тому, на мій погляд, у той момент, коли українська армія з'явиться на сухопутному мосту - Перекопському перешийку - між Кримом та рештою України, росіяни зіткнуться з дуже простим вибором: або вони негайно відступають із Криму, або їх вбивають або беруть у полон ", - додав Сумлєнний.

Інші експерти, однак, дотримуються обережнішого тону.

Позаштатний науковий співробітник Євразійського центру Атлантичної ради Марк Темницький каже, що повномасштабне вторгнення з метою повернути Крим "вкрай малоймовірне" через величезні українські втрати, які це спричинить.

Також є побоювання, що Росія може застосувати ядерну зброю, якщо її війська опиняться на межі втрати Криму.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Буданов розповів, коли впаде Кримський міст.