На війну можуть призвати ще мільйони чоловіків: який мобілізаційний потенціал України

Скільки чоловіків, за даними Інституту демографії, зможуть мобілізувати в Україні

В Україні тривають мобілізаційні процеси в рамках яких до лав Збройних сил України призивають військовозобов'язаних. Однак результати мобілізації оцінюють по-різному і головне питання, а скільки чоловіків ще зможуть призвати без зниження мобілізаційного віку. На це питання відповіла старша наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко, повідомляє портал “Коментарі” з посиланням на інформацію “Київ24”.

За її словами, якщо враховувати чоловіків віком від 25 до 60 років, мобілізаційний ресурс в Україні оцінюється у 3-5 мільйонів.

Вона зазначила, що в Україні нещодавно затвердили Стратегію демографічного розвитку. І там наведено оцінку Інституту демографії та проблем якості життя, яка була узгоджена з багатьма міжнародними експертами та фахівцями. Ця оцінка стосується саме чисельності населення України на підконтрольних територіях – це трохи більш ніж 31 мільйон станом на 2024 рік. А ось щодо мобілізаційного ресурсу, то, за словами Ткаченко, надаються лише приблизні оцінки.

“Називають різні оцінки у різних джерелах. Недержавні аналітичні центри робили такі розрахунки. Називаються цифри від 2-3 до 5 мільйонів людей. Це підрахунок саме чоловіків віком від 25 до 60 років”, - зазначила вона.

Раніше портал “Коментарі” повідомляв, що в Україні перевірять критичні підприємства, яким надали можливість бронювати працівників. Рішення про проведення масштабної перевірки ухвалив Кабінет міністрів України. Дізнатися детальніше, що саме перевірятимуть, та у якій ситуації скасують бронювання, можна за посиланням.