На що може сподіватись Україна, якщо у Швейцарію приїдуть не всі учасники саміту

На саміт в Швейцарію можуть приїхати не всі учасники, сказав в ефірі 24 каналу політтехнолог Борис Тизенгаузен

Глобальний саміт миру є політично важливою подією, і Україна зможе отримати з нього користь, навіть якщо кількість держав-учасниць буде меншою, ніж очікувалось, вважає політтехнолог Борис Тизенгаузен. На його думку, основним завданням саміту є просування українського бачення перемоги у війні, а не кількість присутніх країн.

Як відзначив експерт, Китай та Росія активно намагаються зірвати Глобальний саміт миру, що може вплинути на деякі держави. Важливо побачити, хто все ж приїде, щоб зрозуміти, хто перебуває під впливом Китаю чи Росії.

При цього Тизенгаузен підкреслив, що основними питаннями на саміті залишаються безпека атомних електростанцій, продовольча безпека, звільнення полонених та повернення дітей. Всі ці питання є важливими, і підтримка їх з боку учасників саміту значуща, хоча політичний тиск на кремлівського диктатора Володимира Путіна не гарантує негайних змін, додав експерт.

Втім, додає він, єдине розчарування викликає той факт, що з проекту комюніке були вилучені пункти про відновлення територіальної цілісності та виведення російських військ. Проте, навіть без цих пунктів саміт залишиться важливою подією для України, вважає Тизенгаузен.

На його думку, якщо на саміт приїдуть понад 40 держав на рівні президентів та міністрів, це стане можливістю для досягнення додаткових домовленостей щодо підтримки України.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що неочікувано Глобальний саміт миру зіграв з Україною злий жарт. Зокрема, він допоміг запустити "паралельні мирні плани" у фарватері російських інтересів.