На підірваному російському заводі працювали над секретною зброєю

За даними ЗМІ, окрім оптичних приладів завод працював над створенням російського бомбардувальника нового покоління

Загорський оптико-механічний завод у Сергієвому Посаді, на території якого сьогодні, 9 серпня, стався вибух, брав участь у розробці бомбардувальника нового покоління "Стелс". Про це, як повідомляють "Коментарі", пише видання "Агентство".

За даними на сайті держзакупівель, завод також продовжував виробляти оптику для російських силових структур. Раніше губернатор Московської області Андрій Воробйов заявив, що завод вже давно не має відношення до оптики та виробляє піротехніку.

Серед держконтрактів підприємства, опублікованих до березня минулого року, "Агентство" виявило замовлення на "виконання складової частини дослідно-конструкторської роботи на тему шифр: "Посланник-1ОЕП/Л", термін виконання контракту - 2027 рік, вартість робіт - 69 млн рублів. ЗМІ зазначають, що "Посланник" - це далекий бомбардувальник-ракетоносець, розробка якого почалася в 2009. Замовником робіт був національний дослідницький інститут "Екран", який займається розробкою обладнання для військової авіації.

Головний виконавець проекту – компанія "Туполєв", держзамовник – Міноборони Росії. За двома іншими діючими держконтрактами Загорський оптико-механічний завод постачає Росгвардії біноклі та дозиметри. Крім того, у 2019 році він поставив НДІ "Екран" станції попередження про опромінення "Л-150-28М" та "Л-140", які встановлюються на військові гелікоптери та літаки.

Внаслідок вибуху на заводі постраждали понад 50 людей, одна жінка померла в реанімації.

За офіційною версією російської влади, на орендованих площах заводу вибухнув склад із піротехнікою. Російські автори ставлять під сумнів цю версію, оскільки перед вибухом було чутно гул, характерний для польоту БПЛА.

Тим часом, "Іскандер" влучив у храм: подробиці російського удару по Запоріжжю.

Російська співачка з Одеси, яка підтримує режим Кремля, налякала без макіяжу.

А радянський чемпіон обізвав українців.