На фронті переломний момент: що відбуваються, чи попруть окупанти знову на Херсон

Ворог тисне, проте про прорив фронту окупантам вже точно не можна навіть мріяти

Незважаючи на те, що ЗСУ дають гідну відсіч ворогові, окупаційні війська продовжують тиснути. Що зараз відбувається на фронті? Чи є загроза, що після відходу ЗСУ з Кринок росіяни знову спробують зайти на правий берег Херсонщини? Видання "Коментарі" розбиралося в цьому питання, проаналізувавши думки експертів.

Пік наступу росіян вже пройшов

Військовий експерт Євген Дикий в ефірі каналу "Еспресо" висловив думку, що ініціатива на лінії фронту поступово буде переходити на бік Сил оборони.

Експерт зауважив, ситуація на лінії фронту залишається незмінною. Ворог продовжує тиснути на наші позиції. Наші Сили оборони стримують противника. Принципових змін не відбувається.

"Вся ця маса, яку росіяни змогли зібрати за минулий рік, тисне на нашу оборону. Під цим тиском наша лінія оборони трішки прогинається. Втім, варто зауважити, що за весь цей час масового тиску жодна лінія оборони не була прорвана росіянами. Російська окупаційна армія не зможе постійно проводити наступальні дії. Є напрямки, де ситуація дуже тяжка. Зокрема, Торецький та Покровський напрямки. На Харківщині все навпаки – Сили оборони успішно проводять контратакувальні дії. Там ворог вже не планує наступати, а намагається окопатись та закріпитись", - пояснив Дикий.

Експерт вважає, що наступальний потенціал РФ вичерпується. Росіяни прекрасно розуміють, що перемоги на фронті їм не світить.

Євген Дикий згодний з тим, що ще десь окупанти зможуть просунутись. Зокрема, в них реальною метою є повне захоплення Донецької та Луганської області. І тут варто зауважити, що вони можуть не досягти цієї мети, але й не слід заперечувати, наголошує Євген Дикий, що вони можуть це зробити. Далі Донбасу вони не просунуться і росіяни це розуміють.

"Пік наступу росіян вже пройшов. Зокрема, зима-весна цього року. Відповідно, для нас найстрашніша ситуація на фронті вже позаду. У нас покращується ситуація з мобілізацією і фронт цього не відчув поки що. Тобто, ситуація на фронті, хоча й повільно, але буде мінятись в наш бік". - додав експерт.

Наші гармаші чудово знають свою роботу

Військовий експерт, полковник ЗСУ, екс-спікер Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов в ефірі каналу Київ24 висловив впевненість, що російські окупанти не зможуть зайти на правий берег Херсонщини.

"Ворог може спробувати, але це буде фатальним для нього. В чому полягає проблема для росіян: правий берег набагато вищий за лівий, а відповідно наші загони гармашів, які розміщуються вздовж правого берега Дніпра, будуть чітко бачити всі приготуання ворожих сил та засобів", - сказав експерт.

За його словами, активне застосування силами оборони розвідувальних дронів не дозволить ворогу здійснити потрібні приготування.

"Наші гармаші чудово знають свою роботу і мають відповідні ресурси для реалізації артилерійських завдань. Тому, для того, щоб ворог мав змогу форсувати Дніпро, йому потрібно створити певні передумови. Щоб захопити частину правого берега, їм потрібно забезпечити сталу та безперебійну логістику шляхом наведення понтонно-мостових переправ", - зазначив Селезньов.

На його думку, ці переправи не протримаються і кількох годин через ефективну роботу артилерії Сил оборони та авіації.

Читайте також на порталі "Коментарі" - на Заході вперше розповіли з чим США та ЄС підставили Україну: чому війна зайшла в глухий кут.