Мова не про F-16: експерти назвали винищувач, створений для війни в Україні

Mirage 2000 може досить непогано допомоги Україні у війні

Президент Франції Макрон вміє своїми заявами наробити галасу, здійняти шум в медіпросторі. Так стало після чергової заяви про те, що Україна невдовзі отримає літаки Mirage 2000-5. Як можна максимально модернізувати Mirage 2000? Чи може Mirage 2000-5 навіть перевершити F-16? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, вивчивши думки експертів.

Mirage 2000-5 є куди покращувати

Аналітики Defence Express винищувач Mirage 2000-5 – це доволі популярний літак, але не остання його модифікація.

За словами експертів, наступною версією літака є Mirage 2000-5 Mk2, який замовила Греція у 2000 році. Вона має наступне оновлення бортової РЛС - RDY-2 з дальністю виявлення цілей типу винищувач до 140 км (замість 130 км) та режим SAR, який дозволяє картографувати місцевість та реалізовувати політ з огинанням рельєфу.

Крім того, до літака інтегрували оновлений вбудований комплекс РЕБ ICMS Mk3 і точнішу систему навігації інерціальної та супутникової навігації. Також винищувач отримав нову оптико-прицільну станцію Damocles і оновлені монітори у кабіні.

За словами експертів, існує досить багато версій цього літака, а тому Mirage 2000-5 у своїй першій версії є куди покращувати. Однак про глобальне оновлення не йдеться. На відміну від F-16, який продовжує перебувати у постійному оновленні за рахунок однотипних Block, Mirage 2000 оновлювався для кожного замовника індивідуально.

Mirage може нести потужні крилаті ракети великої дальності

Британський експерт Джастін Бронк заявив в інтерв’ю "Business Insider", у нормальних умовах французькі Mirage 2000-5 цілком могли б підійти Україні, але зараз ситуація не така.

За словами Бронка, ефективність Mirage 2000-5 насамперед обмежується ракетами класу "повітря-повітря" MICA, які мають набагато менший радіус дії, ніж варіанти AIM-120 AMRAAM, які Київ міг би використовувати на своїх F-16.

За словами Бронка, AMRAAM також не є найкращим засобом боротьби з російськими повітряними загрозами поблизу лінії фронту, оскільки потужні ЗРК наземного базування Москви змушують українські винищувачі літати на відносно низьких висотах, що обмежує ефективність їхніх ракет. І інвестування коштів у придбання для України іншого західного винищувача, який має ще меншу дальність польоту "повітря-повітря", не обов'язково покращить цю дилему.

Як зазначає експерт, Mirage може нести потужні крилаті ракети великої дальності, як-от SCALP-EG французького виробництва, але їх також можна запустити з наявних в України винищувачів, і їх уже використовують із великим успіхом.

Крім того, за словами Бронка, Україна має не так багато пілотів, здатних швидко навчитися експлуатації та обслуговування такої складної системи, як винищувач. І багато хто з них уже проходять навчання на F-16 у Європі та США.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чому блеф Путіна не спрацював: до якого рішення дозрів Захід, які наслідки.