Мобілізація засуджених жінок: скільки готові йти на фронт

Як повідомив міністр юстиції Денис Малюська, прийнятий Верховною Радою закон про мобілізацію засуджених, не має заборони, щоб на фронт могли відправитися засуджені жінки

Як повідомив міністр юстиції Денис Малюська, ухвалений Верховною Радою закон про мобілізацію засуджених осіб дозволяє призивати до лав армії не тільки чоловіків, але й жінок.

За його словам, у законі немає обмежень щодо статі, тобто теоретично можливість мобілізувати жінок все ж існує. Але, підкреслив міністр, поки що попиту на мобілізацію жінок у Збройних силах немає. Також він додав, що станом на зараз в практичній імплементації цього не спостерігаємо, але закликав поспостерігати за тим, що буде далі.

Глава Мін’юсту також зазначив, що у в'язничній системі відбуває покарання не надто велика кількість жінок, але точну кількість назвати їх не зміг.

Також він додав, що наразі засуджені жінки не виявили бажання піти на фронт.

Окрім того, відомо, що раніше міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що мобілізація ув'язнених дозволить вирішити щонайменше два питання: збільшити чисельність військовослужбовців і зменшити навантаження на в'язниці.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що заяви на умовно-дострокове звільнення від відбування покарання для участі в обороні України вже подали понад 3 тисячі засуджених. В міністерстві юстиції розповіли, що військово-лікарські комісії перевірятимуть засуджених на суспільно-небезпечні хвороби – ВІЛ-інфекція, туберкульоз чи гепатити. Ці захворювання є основою виключення з проекту "мобілізації".

Визначальними у законі є саме бажання засудженого та його мотивація укласти контракт із Збройними силами України та таким чином отримати умовно-дострокове звільнення. Водночас, закон містить застереження на випадок, якщо хтось раптом розглядає укладення контракту з ЗСУ як можливість вийти на волю, але не воювати.