Мобілізація за гроші: скільки ще Путін може залучити військових РФ на війну в Україні

В Інституті вивчення війни проаналізували можливості Росії залучати на війну в Україну своїх солдатів без мобілізації.

Уряд Росії готується виділити 90 мільярдів рублів (майже мільярд доларів) на виплати за підписання військових контрактів у період з 2025 по 2027 роки. Це рішення свідчить про наміри Кремля продовжувати мобілізаційні зусилля для підтримки своїх військових операцій в Україні, поки система мобілізації за гроші залишається в дії. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на американський Інститут вивчення війни (ISW).

Як вказує аналіз Інституту вивчення війни, російська влада пропонує 400 тисяч рублів одноразової виплати за підписання контракту з Міністерством оборони, а деякі регіональні уряди підвищили цю суму до мільйона рублів. За поточними розрахунками, Кремль планує таким чином залучити близько 225 тисяч нових військовослужбовців у наступні три роки. Проте, аналітики вважають, що це число може бути переоцінено, враховуючи постійно зростаючі труднощі з вербуванням.

"Російська влада висловила занепокоєння тим, що поточні зусилля з вербування дають все менші результати, а значне збільшення фінансових стимулів за останні місяці… було недостатніми для підтримки постійного формування нових сил, на які російські війська покладаються для підтримки наступальних дій в Україні", - вказує ISW.

Збільшення фінансових стимулів є прямою реакцією на зменшення результатів вербувальної кампанії, яку російська влада намагається посилити. Однак навіть такі заходи, як підвищення виплат, можуть виявитися недостатніми для задоволення потреб у новобранцях, враховуючи поточну ситуацію.

Аналітики Інституту вивчення війни підкреслюють, що, хоча Росія вкладає значні ресурси у вербування, існують довгострокові обмеження, які неможливо подолати лише фінансовими стимулами. Кампанія мобілізації за гроші, яку просуває Кремль, наразі дозволяє Кремлю уникнути оголошення ще одного масштабного призову резервістів. Таким чином, російський диктатор Володимир Путін поки що зберігає інтенсивність бойових дій в Україні, вважаючи це стратегічно важливим, однак невідомо, чи наважиться Кремль на новий раунд мобілізації, якщо зіткнеться зі схожою кризою, як восени 2022 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що аналітики Інституту вивчення війни проаналізували наслідки захоплення Вугледару російськими силами та пояснили, які дії очікувати на цьому напрямку фронту.

Також "Коментарі" писали про заяву Зеленського, який назвав наступний тиждень історичним для закінчення війни в Україні.