Лондон продовжує засмучувати: чому Україні не дозволяють запускати Storm Shadow по РФ

За інформацією The Times, британці все ще не дозволяють Україні запускати Storm Shadow РФ

Україна розраховувала, що політика нового британського уряду буде більш проукраїнською і Київ нарешті отримає право використовувати дану зброю для поразки цілей у Росії. Але за фактом політика офіційного Лондона з цього питання стала ще більш заплутаною. У результаті навіть президент Володимир Зеленський збентежений зустріччю з прем'єр-міністром країни Кіром Стармером цього місяця. Як повідомляє портал "Коментарі", про це пише The Times.

ЗМІ зазначає, що прем'єр-міністр відразу після вступу на посаду запропонував послабити обмеження на використання британської зброї великої дальності Storm Shadow, що стало очевидною зміною політики. Зеленський у захваті написав у X, що отримав "дозвіл на використання ракет Storm Shadow проти військових цілей на території Росії".

Однак пізніше британський уряд повідомив, що насправді не давав дозволу Україні використовувати зброю у Росії. Позиція не змінилася з часів попереднього уряду.

Джерела в Міністерстві оборони заявили, що Великобританія мала переконати Францію, яка виробляє Storm Shadow разом з Великобританією та ще одним ключовим союзником НАТО, перш ніж вона зможе дозволити Україні запустити ракети по Росії.

Вони наголосили, що Великобританія не в змозі самостійно діяти в такому питанні, яке могло б розпалити напруженість у відносинах з Москвою. Незрозуміло, чи є законна підстава для отримання дозволу від Франції та інших.

Водночас джерело повідомило, що запит Великобританії надійшов до союзників, і міністри чекають на схвалення, перш ніж говорити з Україною. Один колишній високопосадовець оборони припустив, що інша країна, залучена до розміщення зброї, також має дати свій дозвіл, хоча деталі залишаються неясними.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Британія та Німеччина вирішили ухвалити безпрецедентне рішення щодо України: чому немає іншого виходу.