Літаки – не танки: Як просуваються обіцяні постачання винищувачів для ЗСУ

В очікуванні чергового "Рамштайну" очільники оборонних відомств України та США обговорили нагальні потреби

Дискусія про бойові літаки розпочалася, і вона обіцяє бути складнішою, ніж із танками. У Брюсселі заплановане засідання контактної групи “Рамштайн”. Цього вівторка, 14 лютого, представники понад 50 держав світу зберуться, аби обговорити питання потенційного постачання озброєння для України. Про те, що потрібне у першу чергу, міністри оборони Сполучених Штатів та України поговорили вихідними телефоном, пишуть "Коментарі" з посиланням на ТСН.

Очільники оборонних відомств України та США Олексій Резніков та Ллойд Остін мали телефонну розмову напередодні чергового “Рамштайну”. Пентагон здебільшого наперед нічого не розказує, максимум – натякає, про ті види озброєння, які обговорюються, чи плануються до постачання. Проте, не цього разу. У Міністерстві оборони США поінформували, що зараз обговорюють засоби протиповітряної оборони та артилерію, якої потребують ЗСУ. Окремо говорили про пришвидшення вже обіцяних у січні надходжень військової техніки. Рєзніков розповів колезі про актуальну ситуацію на фронті.

Що ж до бойових літаків для України, то обговорення розпочалася, але воно обіцяє бути проблемнішим, аніж із танками. Найбільшими союзниками Києва, що педалюють питання необхідності винищувачів ЗСУ, є країни Балтії. При тому, що навіть президент Польщі Анджей Дуда засумнівався і заговорив про необхідність колективного рішення НАТО, а не окремих держав. За його словами, є серйозні вимоги до технічного обслуговування F16, якщо вони будуть десь дислоковані. Мова і про самі літаки, і ремонт, і технічну базу, і обслуговування.

У своєму минулотижневому турне Європою Президент України Володимир Зеленський із рук в руки передав колегам переліки озброєння, які потрібні Силам оборони.

І вже сьогодні, стало відомо, що країни НАТО зможуть надати сучасні літаки Україні для самооборони. "Союзники НАТО не втручатимуться у війну, яку Росія розв'язала проти України, але Альянс може надати Україні сучасні бойові літаки для самозахисту", - під час пресконференції в Брюсселі заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, як писали "Коментарі", американський генерал розповів про рецепт швидкої перемоги для України. Колишній командувач армії США в Європі Бен Годжес стверджує, що з винищувачами, Україна змогла б здобути перемогу до кінця року, тоді як без них війна триватиме ще 3-5 років.