Головна Новини Суспільство Війна з Росією 110 доба відкритої війни Росії проти України: головні висновки та прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

110 доба відкритої війни Росії проти України: головні висновки та прогнози

Експерти дали прогнози щодо ситуації на фронті та пояснили, чому росія змінює тактику і чим це загрожує

13 червня 2022, 13:35
Поділіться публікацією:

Головком ЗСУ Валерій Залужний розповів, що на сьогодні маємо ширину фронту 2450 км, з яких на 1105 км ведуться активні бойові дії. Президент України Володимир Зеленський повідомив, що російська армія намагається завести на Донбас резервні сили і може в червні перетнути кордон у 40 тисяч своїх загиблих військових. Які основні висновки можна зробити на 110-й день широкомасштабного російського вторгнення? Які прогнози (варіанти) подальшого розвитку?

110 доба відкритої війни Росії проти України: головні висновки та прогнози

Фото Генеральний штаб ЗСУ

Найближчими місяцями ймовірність мирного врегулювання конфлікту близька до нуля

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко робить такі основні висновки:

"У перші півтора місяці війни Україна вистояла, російський бліцкриг провалився. Росія навіть змушена була вивести свої війська із півночі України (Київська, Сумська та Чернігівська області). У росіян не вистачає сил для наступу по всіх напрямках. Тому останні два місяці вони й зосередили свої зусилля на Донбасі, намагаючись вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської області та на зміцненні своїх позицій на півдні (Херсонська та Запорізька області). Але навіть на Донбасі російські війська намагаються вести наступ в основному в районі Сєверодонецька та Лисичанська, а останнім часом і у напрямі Слов'янська. При цьому їм не вдалося досягти перелому під час воєнних дій".

Українські війська, продовжує експерт, не дають переважаючим силам супротивника суттєво просунутися вперед. Наприклад, штурм Сєверодонецька триває вже близько місяця.

"Однак у російської армії на ділянках наступу величезна перевага в артилерії та авіації, і це дає їй можливість нехай повільно, але поступово продавлювати оборону Збройних Сил України у Луганській області. Проте вже розпочинаються постачання артилерії та боєприпасів для української армії від наших міжнародних партнерів. І це поступово збільшуватиме ресурсний потенціал ЗСУ", – упевнений Володимир Фесенко.

У зв'язку з цим він прогнозує посилення боїв на Донбасі та на окремих ділянках на півдні України, у найближчі три місяці.

"Великі втрати будуть нести обидві сторони, – вважає експерт. – Російська армія намагатиметься вийти на адміністративні кордони Донецької та Луганської областей. Якщо їй це вдасться, і якщо в неї ще буде достатньо ресурсів (і перевага в артилерії та авіації над українською армією), то росіяни можуть розпочати поетапний наступ на Дніпро, Миколаїв, Запоріжжя та Кривий Ріг, за цим і на Одесу. Українська армія намагатиметься стримати російський наступ. При цьому головне завдання не тільки й не так утримати конкретні рубежі, як максимально виснажити, знекровити та послабити російську армію, не дати можливості продовжити наступ на Дніпро та на півдні. У міру накопичення військових ресурсів, українська армія спробує перейти в контрнаступ хоча б на окремих ділянках, насамперед, на півдні та у Харківській області".

Володимир Фесенко зазначає, що найближчі три місяці домінуватиме війна ресурсів. І перевага буде у тієї сторони, яка матиме перевагу в обсягах та якості військових ресурсів.

"Переговорна ситуація навколо війни Росії проти України буде складною та суперечливою. Німеччина, Італія та Франція продовжать намагатися вмовляти і Путіна та Зеленського піти на якийсь компроміс задля припинення війни. Але інтереси та позиції обох сторін війни прямо протилежні і предмет (формат) компромісу просто відсутній. До того ж, обидві сторони ще сподіваються вирішити свої політичні завдання на полі бою. У зв'язку з цим найближчими місяцями ймовірність мирного врегулювання конфлікту близька до нуля", – попереджає політолог.

Він наголошує, що і Росія, і Україна прагнутимуть хоча б відносної перемоги – і нав'язування своїх умов (скоріше де-факто, ніж де-юре) протилежній стороні.

"Але якщо війна зайде в глухий кут і виникне військова рівновага (відповідно – військові дії перейдуть у позиційний формат, лінія фронту стабілізується, виникне розуміння, що повної перемоги не буде в жодної зі сторін), то реальні переговори можуть відновитися. Але домовлятися будуть не стільки про мир (ймовірність підписання всеосяжної мирної угоди вкрай мала, через принципову протилежність позицій сторін конфлікту), а лише про припинення вогню. Обидві сторони такої ситуації потребуватимуть перепочинку та накопичення сил, – каже Володимир Фесенко. – Але це буде лише пауза у війні, можливо навіть тривала. Ризики відновлення війни у такій ситуації будуть дуже великі".

Україна стоїть перед загрозою тотального знищення – й інфраструктурного, і людського

Народний депутат України VI та VII скликань, голова Центру дослідження політичних цінностей, історик Олександр (Олесь) Доній вважає головним висновком, що Україна бореться.

"Боротьба була героїчною в перші дні, залишається такою і зараз, на 110-ту добу. Це наша завзятість, стійкість, здатність до боротьби стали несподіванкою як агресора – Росії, так багатьох наших союзників у країнах. При цьому ставлення союзників до того, що відбувається, поступово змінюється. Воно не статично. Статична лише ненависть Росії до України, її бажання ліквідувати нашу державність та асимілювати українців, яких не вдалося знищити", – наголошує експерт.

За його словами, на тимчасово окупованих теренах все, що можна вивезти, росіяни вивозять. А решту готові знищувати.

"Агресор використовує тактику випаленої землі. Очевидно, беручи до уваги досвід двох чеченських кампаній. Як показав невдалий для росіян досвід першої кампанії – захід бронетехніки і солдат у міста загрожує величезними втратами. І може призвести до поразки. Тому пішли іншим шляхом – абсолютне знищення, незважаючи на величезні втрати цивільного населення, Грозного. За різними оцінками, там загинуло близько 100 тисяч людей. А росіянам потім вдалося з нуля збудувати нове місто. І, як не дивно, знайти певну кількість колаборантів. Після чого розпочати практику стирання з пам'яті населення того знищення, того геноциду, який принесла РФ до Чечні", – пояснює Олександр Доній.

Зараз, нагадує він, російська пропаганда звинувачує Україну в тому, що вона нібито вісім років нескінченно обстрілювала так звані ДНР та ЛНР. Проте там втрати – людські та інфраструктурні – в десятки, сотні разів не можна порівняти з тим, що зробила Росія в Чечні.

"І така тактика – знищення інфраструктури, пошук колаборантів та зміна пам'яті – виявилася дієвою. Відповідно, РФ застосовує її в Україні, – зазначає експерт. – У цьому плані для України на 110-й день широкомасштабного російського вторгнення ситуація не змінилася з огляду на необхідність опору. І ми його продовжуємо. Але річ у тому, що росіяни можуть продовжувати агресію місяцями. Роками. Як мінімум, до смерті Путіна. І це означає, що Україна постає перед загрозою тотального знищення – і інфраструктурного, і людського. Поки що увага політикуму та громадськості сконцентрована на Заході із закликом допомагати нам зброєю. Я ж постійно звертаю увагу, що зброї вже недостатньо, тим більше, що Захід надає її дуже повільно. Справа в тому, що в Європі чисельність озброєння менша, ніж у Росії, яка може пускати в хід і застаріле озброєння (і робить це). На мою думку – мало вимагати зброю. Україна має ставити питання перед Західним співтовариством про превентивний військовий удар (звертаючись насамперед до таких потужних членів НАТО як США, Великобританія) по РФ. Саме воєнний удар. Інакше Україні буде дуже важко".

Олександр Доній зізнався, що розуміє, наскільки це фантастична зараз ідея для сприйняття Заходу, який побоюється загрози Третьої світової війни, зокрема, в ядерному вигляді. Але інакше, попереджає він, доведеться визнати, що Україні – як мінімум, до смерті Путіна – доведеться на своїй території вести військові дії. Страждаючи за весь світ.

"Наголошую, поки ідея превентивного удару по РФ із боку Заходу виглядає фантастичною. Але Захід, як я зазначав, стосовно цієї війни – не статичний. Позиція поступово змінюється. І якщо буде розуміння, що РФ загрожує не тільки Україні, а й усьому світу, що війна може тривати роками, а то й десятиліттями, багато криз, можливо, поступово Західний світ почне готуватися до думки про необхідність завдання ударів по Росії, включаючи фізичне знищення Путіна", – резюмує експерт.

Як повідомляв портал "Коментарі", військовий експерт вважає, щоб строго прориву на підступах до Херсона не буде.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 червня 2022, 13:17

Все закономірно. 31 рік не розбудови країни, а розкрадання та розпалювання міжвладних конфліктів дають результат. Зе-різник стане тим, хто остаточно занапастив Україну. Українцям відведена роль м'яса, як Мариупольців. Вихід - увійти в склад однієї або кількох країн Європи. Чи поступитися корупція потоками?


Новини