Курський прорив ЗСУ може стати пасткою для України: чому західне ЗМІ пише про стратегічну поразку Зеленського

Росія намагатиметься перетворити принизливе вторгнення на військову вигоду.

Два тижні після початку неочікуваної Курської операції, російські війська адаптувалися і тепер намагаються використати ситуацію на фронті у свою користь, повідомляє The New York Times.

Російські сили сповільнили наступ ЗСУ, що, на думку видання, свідчить про перехід битви в нову фазу з великими політичними наслідками для обох сторін. Від початку операції Путін обіцяв жорстку відповідь на перше вторгнення на територію Росії з часів Другої світової війни. Проте, російські війська здебільшого намагалися лише стримувати український наступ.

Західні аналітики ставлять питання про здатність виснаженої російської армії відтіснити ЗСУ з російської території. Водночас російські експерти вбачають у наступі Києва можливість виснаження українських сил і потенційну перемогу для РФ на інших фронтах. На їхню думку, операція може перетворитися на пастку для української армії, що згодом призведе до стратегічної поразки України.

Російські політологи, зокрема Василь Кашин з московської Вищої школи економіки, стверджують, що війна на виснаження, розпочата в Курській області, грає на користь РФ через її ресурсну перевагу. Зараз російське командування має два варіанти: або створити потужне угруповання для швидкої ліквідації українського плацдарму, або поступово відтісняти українські сили за допомогою авіації та артилерії. Реалізація обох стратегій може зайняти місяці, що відобразить поточну реальність війни, де жодна зі сторін не має достатньо ресурсів для повної перемоги.

Наразі, більшість аналітиків вважають, що Україна навряд зможе досягти стратегічних цілей у Курській області. Вони прогнозують, що росіяни зосередили достатньо ресурсів для того, щоб ситуація в Курську стала ще одним фронтом позиційної війни.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що загрожує росіянам в Курській області. Українські сили в Глушківському районі Курської області поступово звужують кільце навколо угруповання агресора. Це призведе до того, що окупанти можуть опинитися без сполучення через річку Сейм.